2023-04-02
放假想搵間 Café chill 下,飲杯咖啡,打下卡、影下靚相,睇 IG 見有人推介莊士敦道呢間新開嘅「島.聚」。餐廳裝修得幾型格,以柔和簡潔嘅白色同木系為主調,加上落地大玻璃,將室外光綫引進,感覺特別開揚舒適。餐廳 11 點後就會有 All Day Menu 供應,點咗個全日英式早餐、溫泉蛋豚肉生薑燒配十穀飯同是日蛋糕,套餐跟 $28 或以下飲品。全日英式早餐 ($88) 用料很豐富,滿滿一大碟,有炒蛋、煙肉、豬肉腸、火腿、茄汁焗豆、沙律、什菌同牛角窩夫,顏色繽紛,超悅目,未食先興奮。炒蛋水潤嫩滑、煙肉咸香惹味,而豬肉腸亦煎得啱啱好,外形飽滿又富肉香。件牛角窩夫亦非常煞食,質感好酥脆,面頭淋上了甜絲絲嘅蜜糖,入口散發著淡淡牛油香。溫泉蛋豚肉生薑燒配十穀飯 ($78),薄豚肉用洋蔥、生薑汁煮至入味,豚肉好嫩滑,醬汁又甜又香。把溫泉蛋篤開,將蛋汁與豚肉及十穀飯撈拌同吃,口感好正,味道一流!是日蛋糕 (+$25) 係芝士條,味道不錯,口感好 rich,芝味濃郁。跟餐飲品點咗熱榛子咖啡 (+$4) 同 鮮芒果雪糕奶昔 (+$18)。咖啡質感好順滑,入口帶淡淡榛子香。奶昔真材實料,內有新鮮芒
跟餐飲品點咗熱榛子咖啡 (+$4) 同 鮮芒果雪糕奶昔 (+$18)。咖啡質感好順滑,入口帶淡淡榛子香。奶昔真材實料,內有新鮮芒果粒,入口甜而不膩。