2015-09-25
是晚放工後剛閒逛完Sogo,正在軒尼詩道漫無目的搵食之際,偶然見到街頭亞姐舉牌介紹呢間餐廳,心諗「一試無妨!」,於是就上去睇下「是龍定是蟲」!餐廳位於Sogo附近既商業大廈15樓,面積唔算太大,由於枱與枱之間都有一段距離,所以全場只有約三十個坐位,整體格局喺香港呢個串金尺土既地方真係好少見。當晚雖然只係得兩個人,但佢地驚我地「唔夠位擺野食」,好大方俾左張四人枱,即使講秘密都唔駛就住就住,細細聲驚死隔離聽到啦!椰青 ($38) 及凍薏米水 ($28): 椰青大大個非常多水!三十幾蚊有個咁大既椰青而唔係「得個殼」既椰王,重要咁大個咁多肉添真係非常少見!薏米水方面,即使叫左少冰整體口感亦都唔算太甜,而且薏米亦都煲到好腍非常之易入口,正!新加坡喇沙 ($88): 湯底非常正宗,少少辣之餘又食得出有淡淡既椰奶味道,滲晒入豆卜同埋芽菜之後一口咬落去既口感真係一流!材料方面亦都誠意十足,冇諗過竟然有成三四隻手指尾咁長既大蝦添,正!招牌海南雞 (例牌) ($98): 絕對係必食之選。坦白講收得呢個價錢都估到係冰鮮雞,真係要讚個廚師居然可以泡製到佢一D雪味都冇。「雞有雞味」呢D老土野唔講喇,但最值得「l
味道方面,湯底絕對落足料,飲得出至少落左好幾種唔同既藥材,當D油炸鬼同豆卜浸喺湯一少陣再攞出黎食落口既感覺真係超正!肉骨方面亦都煲到好腍,完完全全咁吸晒湯既味道,骨同肉更加能夠「一拆即散」,睇得出廚師喺食物質素方面落過工夫,唔係馬馬虎虎、求求其其就算!