2016-02-10 306 瀏覽
大年初三係赤口,所以今日一心諗住只係行街,行個大運算喇!本來一心想去商場另一邊既「蘭芳園」,但適逢過年冇開門,結果誤打誤撞之下黎左呢度反而更加有驚喜!同店長Jeffrey傾開,呢度每個月既第一同第三個星期日中午12.30都會有分別以廣東話同埋英文進行既coffee tasting活動,重要完全唔駛pre-booking添,只係walk-in就OK,真係可以睇得出佢地喺咖啡方面既熱誠,喺咁物質化既香港真係少之有少,實在難能可貴!Earl Grey Chocolate ($38) 同 Flat White ($36):兩杯咖啡上枱時既拉花賣相真係好靚,「Earl Grey Chocolate」對於唔鍾意傳統果陣好濃味既朱古力既朋友真係非常適合!「Flat White」方面亦都有一陣非常清新既咖啡味,對於鍾意less is more既我黎講真係襯到絕!炒蛋麥多士配德國腸薯仔沙律 ($50):蔬菜沙律真係非常新鮮,完全搵唔到一塊黃左或者爛左既葉,撈埋柚子醋入口既感覺唔錯。麥多士上面既炒蛋滲出淡淡既黑松露清香,香氣四溢非常唔錯。不過,美中不足既係德國腸既份量實在太少,連半隻手指尾既長度都冇!全日
Earl Grey Chocolate 同埋Flat White
炒蛋麥多士配德國腸薯仔沙律
全日英式早餐 ($78):英式早餐既價錢好合理,七十幾蚊有齊晒茄汁豆、蕃茄、薯仔、煙肉、腸仔同埋炒蛋等等。值得推介既係果個放左蜂蜜喺上面既多士,外脆內軟絕對唔係一般蜜糖既感覺、穩穩約約帶着一點點煉奶既口感,非常特別!
全日英式早餐
炸薯條配松露蛋黃醬 ($49):薯仔一定唔係用萬年油去炸,所以入口時絕對唔會有連鎖快餐店果D咁熱氣既感覺。即叫即炸雖然令等候時間長左,但當撈埋松露蛋黃醬之後香氣四溢,非常香口簡直食到停唔到口!
炸薯條配松露蛋黃醬
自家製朱古力布朗尼 ($43):Brownie做到外脆內軟唔錯!不過美中不足之處係喺已經夠晒甜既蛋糕上面再落多一層朱古力醬,感覺有點劃蛇添足反而令到整體口感過甜!
自家製朱古力布朗尼
總括黎講,一百蚊唔駛就有齊main course同埋咖啡呢個combination,喺舖租越黎越貴既尖沙咀真係買少見少。更難得既係呢度既老闆絕對係coffee lover,對咖啡非常有熱誠,大家有機會一定要黎呢度個tasting event支持一下呢位咁有heart既老闆呀!

2016-02-10
炒蛋麥多士配德國腸薯仔沙律