2014-08-25
今個星期五特登請左假, 打算好好享受一下最後的夏季 約左中學好朋友去睇生命中的美好遺憾, 早場睇完都係11點半, 心情起伏有點大, 要搵個地方好好整理一下... 想食all-day breakfast, 知道黑布街有幾間有名的甜品店, 於是就邊openrice邊行過去碰下運氣, 睇下搵到咩餐廳 行到差不多next station個時, 見到呢個綠色木門就比佢吸引住, 沉實的綠色帶比人平靜穩定的感覺... 見到寫住coffee company原以為係飲咖啡既地方, 查一查發現都有brunch食喎, 一於入去嘆一嘆... 推開門... 左邊係調製咖啡的廚房, 仲有bar枱同櫈, 可以一邊望住整咖啡的過程一邊嘆咖啡, 另外右邊仲有4張2人枱~ 入去個時未夠12點, 只係坐左一張2人枱, 我地揀左張較入的2人枱, 放低背囊就開始揀野食~ 廚房上面仲有塊黑板畫了不同的推介同餐廳介紹 MENU面印住大大個名字, 都唔記得左問點解叫knockbox添... 食物種類唔算多, 熱食都係all-day breakfast個種, 有sandwich, egg benedict咁,
2杯咖啡表面都有精美的拉花圖案及洋洋咖啡香味~ 雖然舖面只係見到咖啡吧枱, 不過裡面其實仲有個真正的廚房! 品嘗過咖啡之後, 我點的全日早餐就出場喇! 賣相真係幾吸引, 有齊我中意食既款式: 滑蛋, 薯餅, 腸仔, 炒磨菇, 茄汁豆, 沙律同多士 相信比較多人注意滑蛋啦, 我覺得炒得唔錯, 香香滑滑, 帶少許香草味, 不論係就咁食定送麵包都一流! 最後就係朋友的egg benedict~ 賣相都不錯而且幾吸引, 2塊muffins旁邊亦有沙律, 甚為健康~ 係可惜蛋太熟, 失去流蛋黃汁既一幕, 不過都係一隻半熟蛋, 朋友所言就味道頗好 係廚房對面的牆身掛上數幅黑白照, 可以見到非洲小童無得食野, 餓到骨瘦如柴... 反觀我地仲可以坐係咖啡室慢慢嘆早餐嘆咖啡, 何其幸福 所以一定要記得珍惜! 同唔好浪漫食物!