2019-08-04
最近同朋友食飯, 大家都覺得來來去去食中日泰韓越有點悶, 所以今日特意揀嚟一間食地中海菜的摩洛哥餐廳。對摩洛哥菜我們不太認識,所以我們點了一個二人餐, 有湯,有前菜,有主菜,有甜品,乜嘢都可以試下。Lentil soup 扁豆湯, 扁豆湯比較清淡而且打得好幼滑, 西芹香草扁豆洋蔥蒜頭蕃茄,適合素食的你。Harira soup 摩洛哥蕃茄濃湯, 有蕃茄羊肉扁豆鷹嘴豆香草西洋芹, 味道好濃之餘又有口感,好適合喜歡吃羊的我。Greek salad, feta cheese,又有獨特嘅鹹味同埋酸味,好開胃的前菜。Falafel,青扁豆的可樂餅,上面有一啲芝麻,鬆脆外皮好似食緊華園嘅齋雞粒, 個醬汁係佢哋特別調製嘅,我覺得食落好似有少少嘅苦苦地,好特別。Lamb Curry 羊肉咖哩有少少辣, 他是一個好濃郁嘅羊肉,應該抆咗好耐,而且他真的有一點點辣啦, 但係我又覺得難得好過癮,因為羊已經冇咗佢嘅騷味。 非常推介給食得辣的你們。Chicken Tagine 雞肉燉鍋配檸檬橄欖, 一打開 整個盤到是黃色的我以為他是咖哩, 但食落其實他不是辣的他是有很多香料橄欖同檸檬,燉起來的雞, 肉質嫩滑,味道非
Chicken Tagine 雞肉燉鍋配檸檬橄欖, 一打開 整個盤到是黃色的我以為他是咖哩, 但食落其實他不是辣的他是有很多香料橄欖同檸檬,燉起來的雞, 肉質嫩滑,味道非常特別。
Moroccan Tea 摩洛哥茶, 一壺兩個人分。 食完一口辣,飲一淡薄荷茶,感覺好似升天。
Mahalabia 阿拉伯甜點, 好重雲呢拿味的布甸, 小小的剛好兩個人用。
食咗一餐摩洛哥菜, 他的摩洛哥茶讓我想起數年前去到西班牙南部旅遊,對面海的大陸就是摩洛哥了。 南部西班牙也著重香料的菜式, 我記得當時有間賣香料的小舖頭裏面也有買茶葉的,他的茶是自己配製的所以有獨特西班牙味道, 價錢不是很貴,但是我不知道味道如何,所以單憑嗅覺,只買了兩小包。現在想起來也有點後悔,因為他的獨特味道不是在香港可以找到的,應該要大手購入, 才可以慢慢品嚐各款茶香。
滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8