2021-03-04
ᴊᴏᴜᴇʀ係一個法文,意思係to play,比人一種可以輕鬆玩樂的感覺。Cafe開喺灣仔近民居嘅一個角落,雖然「隱世」比人用到爛左,但呢間要由地鐵站行一段路,去到真係有一種遠離繁囂、很relaxed 嘅感覺~想忙裏偷閑半日?這裡很可以!Jenny 兩次都係平日黎,包場咁滯!特別欣賞呢度好有heart裝飾佈置,又夠靜,打卡之餘真係可以好好休息。一去到就已經見到超搶眼嘅純黑法式大閘,旁邊就係擺滿花嘅大木枱。Jenny 對花藝都有啲研究,仔細一睇並唔似其他cafe咁亂插一啲花/用萬年乾花插一次就算數,店家係用新鮮花插花!😍淨係呢點已經好加分,好似身處法國小庭園咁!咪話Jenny冇咩內涵~睇得出裝潢係mid century 的法式interior,鮮艷顏色嘅配搭加上antique 風。真正嘅法式interior唔係求其起個法文店名、寫個Paris、畫個鐵塔就係😂識欣賞interior 嘅你一定要嚟睇吓😙😌𝙁𝙤𝙤𝙙🥧Pot pie $78一個細細嘅牛肉批,水果雜菜salad伴碟上。salad份量比批仲大,有啲喧賓奪主左。批size細而且個皮比較厚,扣左少少分。味道食落都算香口,中間嘅批皮冇邊邊咁
𝙁𝙤𝙤𝙙
🥧Pot pie $78
一個細細嘅牛肉批,水果雜菜salad伴碟上。salad份量比批仲大,有啲喧賓奪主左。批size細而且個皮比較厚,扣左少少分。味道食落都算香口,中間嘅批皮冇邊邊咁厚,整體不過不失啦。不過水果salad並唔係最match牛肉批,都要諗一諗點解有咁嘅配搭🧐最後都係批還批食,salad 還salad食
𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🥒Iced cucumber latte with mandarin macaron $65
飲落一啲都唔伏!好清新好香青瓜味,latte都沖得香滑濃郁,推介😍👍🏻柑橘味macaron 帶起左latte 嘅清新,又唔會冚左陣味,又唔會撞味~nice~
🌾Osmanthus latte with osmanthus macaron $65
桂花latte配桂花macaron 😌本身幾期待,但感覺無論嘢飲定係macaron桂花味都係唔出,可能冇比較冇傷害⋯另一杯嘢飲太出,又或者桂花本質已經冇乜味幾蝕底⋯有少少微甜咁,冇咩好特別~
ᴊᴏᴜᴇʀ一向出名都係蛋糕,受歡迎到一坐低就已經聽到唔同客人打電話落單買蛋糕。可惜Jenny個人就係中意反潮流😃早餐時間平時10點去到,想食鹹點多過甜~應承大家下次有機會再補番個蛋糕食評!唔係得閒飲茶,呢間係一間會回頭嘅cafe 🥰
𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙎𝙥𝙤𝙩
插滿鮮花的大木枱