2014-07-31 2478 瀏覽
Lunch hour行經過100 Bites好多次,每次望入去都冇人,心諗一係好貴一係唔好食,所以都冇特別留意。又約左朋友喺朗豪坊食飯,來來去去都係果幾間,想試下新野,即刻諗起100 Bites。search openrice諗住話比朋友知間餐廳喺邊,先發現原來openrice話佢開14:00,唔通就係因為咁,所以冇乜人去食lunch? 難怪餐廳門口放左個牌,font size 100 咁寫住 "WE SERVE LUNCH"。12點半去到,都係冇人,再望下門口個lunch set menu,都唔太差,又唔算太貴。抱住一試的心大步走進去。原來餐廳係L型,入面有幾枱客人,企喺門口睇唔到。座位幾闊,而且少人,人多車多既旺角有幾多地方可以咁樣靜靜地,突然有種好平靜,遠離繁囂既感覺。冇圖冇真相,除左餐牌,重細心地提供ipad,可以睇下食物既圖片。餐前有focaccia,一放下已經聞到好香既香草味 拿上手,暖暖的,有重量的同時好軟熟,好似用力少少都會整爛咁。跟藍莓果醬不太匹配,一咸一甜。凱撒沙律唔錯,麵包粒好香好脆,生菜好爽。湯充滿蘑菇香,好好味,質感偏稀,食落幾light,但就冇咁滑。蒜香蕃

餐前有focaccia,一放下已經聞到好香既香草味
凱撒沙律唔錯,麵包粒好香好脆,生菜好爽。
蒜香蕃茄辣蝦扁意粉
看上去很油膩,意粉下全是油,幸好食落又唔係好覺。dried tomato好咸。扁意粉唔錯,al dente,而且味道不錯,蒜香幾重。蝦非常新鮮,肉質爽口。
卡邦尼長通粉
唔係好明點解佢叫卡邦尼⋯⋯ 彈牙的長通粉同新鮮的蘑菇粒,全都沾滿香濃的蘑菇忌廉汁同parmesan,好好食。
雖然午餐包飲品,但很多都是要加錢的。這兩杯都要加$20。
朋友的iced latte。
我的綠茶紅豆smoothie, 唔錯,綠茶同紅豆味都突出,而且帶有牛奶的味道,最欣賞的是甜度很低。
其實已經吃飽,但卻受不了甜品的引誘。
好濃的黑朱古力,口感很實在,有點似La maison du chocolat的chocolate tart,但就冇咁細滑。朱古力之下係一層raspberry啫哩,做得實實地,配合返。唔錯。
最後是綠茶白朱古力蛋糕,簡直係一見鍾情。雖然不太喜歡白朱古力,但綠茶加上造型,實在難以抗拒。
可惜,味道麻麻,綠茶好淡,底層的海綿蛋糕有點乾,反而是球體中心的白朱古力mousse味道唔錯,唔太甜。
以黑白為主,簡約而雅緻的裝修,店員溫文有禮,讓人放鬆心情好好享受。未盡完美,但算是愉快又滿吹的一餐。
  • Valrhona chocolate and raspberry cake