2016-09-29
最近與友人聚會,去了一間地庫餐廳,裝修以簡約為主,特別係樓梯旁以一大片樹葉作為裝飾,仿似進入鬧市中一片綠洲。 入面頗為寬敞 抬與抬之間有不少空間,感覺好舒服。 主菜選擇頗多, 有牛扒, 羊架, 雞胸等, 亦有意大利飯, 意粉等。 先來一 set 三件嘅頭盤,賣相精緻,最深刻係黑松露鵝肝多士,一咬下去,濃濃嘅鵝肝味立刻湧出,再配合香脆嘅多士, 立刻令人胃口大開。 再來是一人一個南瓜湯,南瓜味頗重 但如果可以再Creamy 少少就更好。 這客是二人份嘅凱撒沙律, 份量很多,可惜其中麵包粒並不太脆,影響了口感。 再來主菜羊架 五成熟 外面頗脆 咬下去香草帶出淡淡羊羶味 令人食指大動 3成熟澳洲牛柳 肉質柔軟 但牛肉味不足,有點可惜。 最後甜品係慕絲蛋糕,分別有藍莓味和草莓味選擇,味道不太甜,怕肥既朋友亦可嘗試。
入面頗為寬敞 抬與抬之間有不少空間,感覺好舒服。
3成熟澳洲牛柳 肉質柔軟 但牛肉味不足,有點可惜。
最後 甜品係慕絲蛋糕,分別有藍莓味和草莓味選擇,味道不太甜,怕肥既朋友亦可嘗試。