2017-01-19 186 瀏覽
某日晚上自己一個行開銅鑼灣,肚餓想搵啲嘢食,唔覺唔覺行咗去登龍街。近年登龍街新大廈落成,新食肆頻繁開張,日本拉麵店都有5間。本來想去是旦一間食,但係間間都有人排隊,最近又洗大咗,咁啱見到有間中國麵,而且係藥膳窩,咁就行咗入去了。口水雞係我至愛,我仲加咗錢要刀削麵和豆漿。湯底很香,中藥味剛剛好不太重;麵質也很不錯,刀削麵的薄邊吸收了湯汁,中心部分彈牙有微微咬口;雞肉嫩滑,口水汁不會太油,辣度亦剛剛好。講真自己去親嗰條街都係食日本拉麵,今次如果唔係肚餓唔會特登入去呢度食,都算係有驚喜。呢間屹立喺幾間日本拉麵中間嘅中國麵,令我回想起潮流底下好多有意思嘅舊事物都會被忽視,最後被淘汰。大家去登龍街都可以試下唔好淨係排隊食拉麵,食呢間其實都唔錯。

麻辣口水雞罐湯拉麵
口水雞係我至愛,我仲加咗錢要刀削麵和豆漿。

麻辣口水雞罐湯拉麵