2018-04-13
今日3個人收工,約左尖沙咀食飯,轉左幾個圈都想不到食甚麼好,於是上openrice 搜尋一下,發現附近有間海鮮火鍋店評價不俗就過來試試。上到黎發現呢度有好多唔同種類嘅酒可以飲,不過可惜嘅係聽日仲要返工,所以都係睇下就算。結果我地叫左紫背天葵飲,飲落清清地,唔太甜,唔似出面咁落好多糖。紫背天葵湯底就簡左胡椒豬肚雞湯材料豐富呀有竹笙、支竹、豬肚、同埋大約半隻雞食落問侍應點解隻雞可以咁滑,原來係因為用左嘉美雞1,唔怪之得咁滑胡椒豬肚雞湯飲落口每一啖都好暖胃飲完個湯之後就正式可以打邊爐啦皇帝菜(茼蒿)鵝肝墨魚丸併和牛牛筋丸 --- 食嘅時候要好小心,因為入面會爆汁出黎,唔小心就會燙到女王粉 --- 食落水感似紅薯粉,煙煙韌韌,唔錯頂級新鮮手切本地肥牛黑毛豬 --- 薄薄嘅一片好快就有得食黑松露帶子餃拼黑豚雲吞王 --- 一咬入口黑松露味就湧出來,已經完全蓋過了帶子味 而雲吞王入面有大大隻鮮蝦喺入面,勁彈牙再加上一個小食椒鹽魚下巴就為今餐作結。食評以外,另外每張枱附設嘅隔油工具非常好用,值得一讚
湯底就簡左胡椒豬肚雞湯
飲完個湯之後就正式可以打邊爐啦
皇帝菜(茼蒿)
頂級新鮮手切本地肥牛
再加上一個小食椒鹽魚下巴就為今餐作結。
食評以外,另外每張枱附設嘅隔油工具非常好用,值得一讚