2023-04-22
旺角嘅食肆雖然多,但想搵一間環境舒適,可以靜靜哋傾吓偈談吓情就一啲都唔易。最近就比我搵到間符合我要求嘅餐廳 - Y Dining餐廳同樣位於旺角,裝修格調優雅,座位之間夠闊落,感覺舒服菜式方面就主打西式多國菜,最近更提供小食系列,份量恰好,可以留有更多空間去試其他特色主菜和甜品✨落單後不久店員就奉上一客麵包籃,即叫即焗,點上黑醋和橄欖油,好味😋🍴白酒忌廉汁煮青口 10隻 - 以小食嚟講,size恰好,以白酒和忌廉煮成嘅醬汁能帶出青口嘅鮮味!🍴炸魷魚鬚 - 沾上海苔嚟炸,炸得外脆內軟,而且每條都好大條,點蛋黃醬會更加惹味🍴松露醬薯條 - 薯條總是不吃不厭,茄汁以外,我覺得松露醬同薯條就最夾🍴香辣欖油蜆肉意大利麵 - 店員先淋上白酒做出小火焰效果,增加氣氛。蜆肉份量都唔少而且非常新鮮,用蒜片和橄欖油煮成嘅意大利麵,食落微辣好惹味🍴砵仔酥皮焗牛面頰肉 - 酥皮好酥脆,切開後陣陣燒汁香味,牛面頰肉大大嚿,食落好軟腍,其他配菜有薯仔、紅蘿蔔和椰菜花等,份量非常豐富🍰意大利芝士餅 - 餐廳嘅signature,即叫即整,先將中間嘅手指餅浸泡過冧酒咖啡,滿滿嘅咖啡酒香味,之後就圍住手指餅加上Masc
餐廳同樣位於旺角,裝修格調優雅,座位之間夠闊落,感覺舒服
🍰意大利芝士餅 - 餐廳嘅signature,即叫即整,先將中間嘅手指餅浸泡過冧酒咖啡,滿滿嘅咖啡酒香味,之後就圍住手指餅加上Mascarpone cheese,一次過食到幾種唔同層次嘅口感和味道
🍸Bay Breeze - 用Vodka, cranberry juice, pineapple juice嚟沖調嘅一杯cocktail,酒味不濃易入口,而且滿滿嘅果香味,幾適合女士或者酒量淺啲朋友
🍸Lemon grass ginger lemonade - 用上Lemon grass和 ginger juice等嚟沖調嘅一杯mocktail,味道幾清新,如果滴酒不沾嘅,我會推薦呢杯!