2018-04-02 685 瀏覽
平時去到受歡迎而且又質素高既餐廳固然高興,但如果無意中搵到啲吾算出名但真系高質素既餐廳就會更高興,會好似發現左新大陸咁哈哈。同埋我覺得香港都幾多比人忽略左既優質餐廳,其實一間餐廳吾一定多人知先好食。今次去到通菜街小巷一間「冰室」,通菜街戈邊既小巷向來多野食,即使吾突登去srarch有邊間好食都分分鐘會搵到「寶藏」。與其話呢間系一間冰室,我會更認為佢系港式西餐廳,因為佢入面賣既食物都系比較港式,但確實系西餐無誤。而且冰室比人既印象多數都真系賣多士、通粉奶茶戈啲,呢間叫得做冰室又真系破格。連環境都好有港式西餐廳feel😂坐得幾舒服,啲櫈軟林林架,同埋成個餐廳得我同我男朋友兩個客,冇乜人食,開頭都幾驚中伏好彩之後冇。系食正餐之前就緊系先叫左啲野食食住先,首先叫左個蜜糖炸雞翼,真系成隻都沾滿曬蜜糖,完全冇厄秤。然後啲雞翼都好脆卜卜,但又吾會太多炸粉,仲有滑滑地既雞肉,讚呀跟餐加$12就可以轉酥皮湯,雖然真系吾系間間都有酥皮湯,而系呢度有就真系幾特別,但味道我覺得就一般啦。酥皮脆度還可以,但就吾好期望佢系好脆。咁飲酥皮湯就當然就將啲酥皮撈埋入湯食,啲忌廉湯就有點兒偏鹹。菠菜茸帶子蟹肉天使麵 $9

好彩之後冇。

菠菜茸帶子蟹肉天使麵 $98
成日覺得好食嘅嘢一定係好唔健康、落咗好多味精嗰啲,但經過今次之後我發覺其實唔一定嘅。第一次食到一個天使麵咁健康有咁多菜,仲有新鮮既帶子同埋碎碎地既蟹肉,個汁其實都系系菠菜汁但又吾會話太淡,鹹度我覺得系剛好。以平時食帶子同蟹肉多數都係配海鮮天使面或者意大利飯嗰啲,今次竟然係配菠菜加天使麵,感覺有點兒新奇

低溫牛柳意式煎飯 $98
價錢同上面嗰個菜式一樣,水準都係一樣咁好。唔好睇佢個樣以為係平時茶餐廳食嗰啲牛扒飯,其實呢個係低溫嘅牛柳同埋係煎飯,低溫牛柳係點樣煮我就真係唔知,但係食嘅人感覺質素好就OK啦。牛柳大塊而且軟稔,十分好咬,而煎飯既口感其實同西餐既意大利飯有點相似,都系有少少痴牙既感覺,但系都幾特別。

以咁樣既價錢食到有水準既食物,都算系咁了,呢家好多時因應出面既舖租貴,而餐廳賣既食物都貴埋一份,食西餐消費每人最少都200幾300蚊,呢度每人200都吾洗就有找,抵食