2017-10-10 855 瀏覽
同朋友去荃灣行街, 朋友話有間餐廳想試, 話不如行完街去食啦! 好呀! 橫掂未食過, 一試無妨, 餐廳名叫 Chalet = 瑞士小木屋, 名字已夠吸引, 餐廳的裝潢令你真的有如走進休閒的小木屋內我們叫了一份Dinner Set再另叫一份小食....Dinner Set ~ Daily Soup - 雜菜湯 雜菜湯配的麵包外表平平無奇, 但其實外皮勁鬆脆, 內裡的筋性高, 好好食即時妹仔大過主人婆, 雜菜湯成為配角Dinner Set ~ Appertizer - 香煎帶子配紅花汁帶子煎封了表面, 內層保留嫩滑的新鮮帶子口感, 醬汁為名貴的蕃紅花(Saffron) - 皆因15,000朵番紅花才能收集到100克的雌蕊柱頭, 混合蛋黃醬 & 酸忌廉造成Dinner Set ~ Main Course - 美國Prime西冷牛扒(8oz)焗甜薯 - $298最後上埋主菜喇! 係我地最期待的西冷牛扒...最鍾意西冷扒的牛味夠香夠濃, 即使餐廳預先將醬汁淋上都唔會影響西冷扒本身的味旁邊的焗甜薯係紫心蕃薯呀!!! 蕃薯焗得好腍身, 幾時都係新鮮蕃薯比副產品好食Dinner Set ~ Desse
好呀! 橫掂未食過, 一試無妨, 餐廳名叫

我們叫了一份Dinner Set再另叫一份小食....

Dinner Set ~ Daily Soup - 雜菜湯
即時妹仔大過主人婆, 雜菜湯成為配角
雜菜湯
香煎帶子配紅花汁
最後上埋主菜喇! 係我地最期待的西冷牛扒...

美國Prime西冷牛扒(8oz)焗甜薯
Dinner Set ~ Dessert - 泡芙 or Panna Cotte  (2選1)
感覺上Panna Cotte會比較考功夫, 所以就放棄了泡芙, 細細個的Panna Cotte作為飯後甜品都幾配合, 牛奶味超濃郁
Panna Cotte
英式炸魚薯條 - $108
炸魚外層的炸漿唔厚, 而且炸得夠乾身, 所以令你唔會抗拒咁將成舊魚連炸粉一齊食

魚肉厚身又夠嫩滑, 唔係一般薄到好似紙皮嘅急凍魚柳
英式炸魚薯條
雜菜湯