2017-03-15 301 瀏覽
今日要同鬼佬客傾生意,傾完之後佢就帶我去左中環最斜嗰條街—鴨巴甸街,行到去嘅時候已經索晒氣同好肚餓,由於哩條街都比較遠,所以夜晚都幾靜,個鬼佬客就帶左我去一間比較有情調嘅餐廳。間餐廳入面啲職員全部都唔係香港人,同埋menu都冇中文字,好彩平時我都有用英文黎溝通。雖然餐廳唔係好大間,不過佢嘅menu都有好多選擇。Menu都有特登提起佢地係用健康嘅方式黎煮嘢,所以對於我哩個注重健康嘅人就啱晒。間餐廳嘅Cocktail名都有幾有意思,有啲名係用香港島嘅地鐵站黎改。Gin Breeze—哩杯Cocktail係用椰子水、蜜糖、青檸同Gin,杯cocktail嘅酒精都算高,比較飲倒青榆多啲,但就冇乜飲倒椰子同蜜糖味。Prosciutto Melone—間餐廳食麵包嘅方法都幾特別,冇提供牛油,但個麵包都幾鬆脆。個沙律都算大份,有蜜瓜、菜同風乾火腿,沙律帶啲甜咸味,都幾開胃。Roasted Chicken—哩碟菜都算係餐廳嘅招牌菜,同埋份量都幾大份。佢嘅薯仔粒肯定可以同我喺出面食嘅大排檔相比,皮脆得黎薯仔都幾林。雞嘅份量都有半隻,烤到個雞好香味,佢都有提供佢自己炮製嘅bbq sauce黎增加個味道,雞

Roasted Chicken—哩碟菜都算係餐廳嘅招牌菜,同埋份量都幾大份。佢嘅薯仔粒肯定可以同我喺出面食嘅大排檔相比,皮脆得黎薯仔都幾林。雞嘅份量都有半隻,烤到個雞好香味,佢都有提供佢自己炮製嘅bbq sauce黎增加個味道,雞嘅口感都算林,唔會好硬。
我坐喺嗰間餐廳嘅兩個鐘入面,竟然我係唯一一個華人,睇黎哩間餐廳都幾受鬼佬歡迎。