2023-07-04 54 瀏覽
經常聽朋友講,有時啲野打下卡,當鬼揞眼,逢場作戲,鬼混左去就算,食餐飯何必認真。今晚一黎到鬼混 Vie Won Won呢間有名既打卡餐廳, 男waiter會問你飲咩,第一個讀出既 Sparkling Water 承惠$68。但重點係,今日個客比左挑戰我同另一個同事,就係兩個人以$600係港島區食西餐,咁我仲可以食到啲咩呢?Baked Oysters Two Way (4pcs) 雙色焗蠔我食蠔從不睇大細,只追求鮮味。一共4隻既焗蠔,焗得蠔身跟蠔殼分離,材料上乘,蠔肉精緻小巧。芝士菠菜焗蠔既營養比例好好,菠菜量多,好適合我多菜少肉的diet, 另外蒜蓉味的比較辣。Crab Meat Risotto 蟹膏蟹肉燉飯"A creamy rice dish with fresh crab meat."蟹肉食到蟹腳;搭配既米飯奶油味香濃,味道真的很好,但可惜挑戰所限只點到一個main course。甜品點左 A Floating Island 浮雲島Estrella Damm Lemon Fruit BeerABV 3.2% Spanish Fruit Beer甜味易入口,但不太像檸檬味。1枝 s

Crab Meat Risotto 蟹膏蟹肉燉飯

甜品點左 A Floating Island 浮雲島

ABV 3.2% Spanish Fruit Beer
甜味易入口,但不太像檸檬味。

1枝 sparkling water, 1個前菜,1個main , 1個甜品,1杯啤酒,計埋一,total $605。

戴眼鏡紮馬尾既女waitress話要收我$5, 我放低$20鈔時,佢問 “點?"。一個單字顯示出個性, 流露真我跟智慧,服務態度真係跟鬼混幾貼切,實在係敬業樂業。令我呢啲全程唔該前唔該後既虛偽,頓時無地自容,而明明其他幾個女waitress就好友善有禮。

由於挑戰失敗,無左補水無錢去蒲,唯有敗走回家宵夜。