2017-05-08 511 瀏覽
是咁的,雞蛋仔對屈小姐黎講係一樣極其邪惡既香港小食,因為佢實在太好食啦!好食到會忍唔住勁食而暴肥!基於呢個原因,唔高質既雞蛋仔基本上係落唔到屈小姐個胃(唔知大家有冇睇過Chef Nic教人整既雞蛋仔呢⋯⋯?)但係賴生係屈小姐口中聽過不下十次佢讚《媽咪雞蛋仔》,所以今日專誠同屈小姐黎總店黃埔黎一試究竟! (試野要食總店是常識吧?!)去到既時候真係花多眼亂,有好多種唔同風味既雞蛋仔呀!!有朱古力啦、芝士啦、抹茶啦、抹茶紅豆啦,抹茶朱古力同粟米紫菜等等,仲要有期間限定既栗子,真係少D決斷力都揀唔到!不過賴生一早睇穿左應該叫D咩味lu,而且黎度既時候好好彩,冇乜人,落完Order等5分鐘就有得食啦登登登登⋯為大家揭曉⋯⋯今次賴生叫既就係 ⋯抹茶朱古力雞蛋仔:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️要知道一個出色既雞蛋仔必需符合3個條件:1)外脆內軟,仲要最好係連接位仲勁脆邊,一啪就分到2)內軟既位置係要令人滿足,佔粒雞蛋仔空間大約6-7成而帶有Q軟既口感3)要有濃厚雞蛋香味!《媽咪雞蛋仔》係將上面3個條件做到,更帶出另一層次:流心!首先比一幅圖講解比大家知:從上圖我地可以明確見出,呢度既雞蛋仔係可以原粒啪出的,可想而知佢既

(試野要食總店是常識吧?!

登登登登⋯為大家揭曉⋯⋯
今次賴生叫既就係 ⋯

抹茶朱古力雞蛋仔:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

要知道一個出色既雞蛋仔必需符合3個條件:

1)外脆內軟,仲要最好係連接位仲勁脆邊,一啪就分到
3)要有濃厚雞蛋香味!

《媽咪雞蛋仔》係將上面3個條件做到,更帶出另一層次:流心
首先比一幅圖講解比大家知:

從上圖我地可以明確見出,呢度既雞蛋仔係可以原粒啪出的,可想而知佢既脆口程度!
的而且確係值得一讚,因為好多雞蛋仔都係要用手撕或者扯,先會扯到一粒出黎食,如果你一要用力扯就已經知道呢個雞蛋仔係Epic Fail,通常一係太油而整淋左,一係就溫度唔夠⋯

講起溫度,即係火喉⋯亦係呢度既Bonus point! 從上圖可見,佢既朱古力係焗乾而係粒粒半溶帶流心既!
證明佢火喉控制超水準,又要將雞蛋仔焗脆,又要唔令朱古力焗乾⋯可以話係鬼斧神工既雞蛋仔
然後⋯我再用圖同大家說明⋯

請容許賴生大口一咬,比個平面圖大家⋯See? 內軟而飽滿⋯佔室內空間6成左右⋯黃金比例!Q軟好味⋯不得不佩服《媽咪雞蛋仔》既功力!

最後⋯我地講埋味道⋯既然佢叫得抹茶朱古力雞蛋仔,即係要有抹茶味同朱古力味啦?冇錯!佢有!仲要一食成口都係抹茶味同朱古力味,最離譜係佢居然抹茶同朱古力都分別做到回甘!!而且佢既抹茶味唔係果啲綠茶疑似茉莉花香精味~ 而係真會回甘既抹茶味
 究竟點做到嫁⋯
!(抹茶控你懂的~
 ) 若真係要比一個缺點(雞蛋挑骨頭果隻)⋯ 朱古力粒鋪唔平均,有幾粒會朱古力味過重遮左抹茶味

同埋食完唔會好似一陣風咁~最好就兩三個人share一底~ 如果唔係食完就掃唔到街啦

賴生表示:難怪我會成日聽到屈小姐提《媽咪雞蛋仔》

窩心提示大家一下:盡快即場食!會更脆更好味!

#極度推薦
#黎親黃埔都記得要食
#數一數二雞蛋仔
#鬼斧神工
#同妳食永遠都係最開心既
#終於帶到你尼食<3
2017-05-06
5 分鐘 (外賣自取)