2019-11-08
尖沙咀 圓山一直都好想試間台式料理,因為依間餐廳都好耐歷史下每次去開諾士佛台都一定見到佢,今日終於有機會可以同一班朋友去食流沙包 流沙包勁多餡,好香蛋黃味,軟熟,唔會太甜。用手分開,立即見到入面既餡想流出黎。流沙包能夠做到真正既流沙,軟熟既包入面有充滿蛋黃香味既流沙餡,值得推介蚵仔煎一上枱就圓圓一餅,員工有禮幫手用刀切開。蛋煎得香之餘,蚵仔飽滿。同夜市食嘅有啲唔同質地較為實淨,口感結實唔煙韌,迎合香港口味,比較似潮州蠔餅,蚵仔都幾足料,醬汁就幾酸酸甜甜,成功為佢帶嚟另一番新體驗。台灣炒A菜A菜即係我哋啲油麥菜,色澤翠綠,唔多油,清清地炒唔油膩即撞豆腐花$88原個木桶上,好有風味。豆腐花好滑溜,豆腐花又香又滑加埋黃糖真係令人食上癮將茶鴨$178經醃、燻、蒸、炸四道工序, 所以上菜的時間有點久鴨肉肥瘦適中,鴨皮下仍連著少少肥膏,有鴨香之餘還食得出淡淡煙燻味,做得出色,鴨皮酥脆, 鴨肉嫩滑一定要試棗蓉糕紅棗味同椰香味幾平均,椰香味唔會俾啲紅棗味搶晒,煙韌度高推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——
流沙包
蚵仔煎
台灣炒A菜
A菜即係我哋啲油麥菜,色澤翠綠,唔多油,清清地炒唔油膩
即撞豆腐花$88
將茶鴨$178
棗蓉糕
紅棗味同椰香味幾平均,椰香味唔會俾啲紅棗味搶晒,煙韌度高
推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——