2018-06-17 86 瀏覽
尖沙咀美麗華廣場附近近期有座大廈"MW Plaza" ,剛剛落成冇幾耐,而陸續有唔同嘅食店進駐,響尖沙咀食嘢都食到厭,就去試下新地方 上個weekend就去食咗一間有主題嘅fine dining,座落一樓嘅“魔衣櫥咖啡廳” ,佢哋嘅裝修精緻特別 ,有少少似哈利波特既場景,帶點魔幻帶點優雅,地方夠大樓底又高,佢哋主打係Cafe Bar and Restaurant ,可以三五知己飲酒傾計,亦都可以係統另一半呢享受fine dining嘅好地方,仲有一間vip房隱藏咗喺書櫃後面,絕對係有心思,而食物方面暫時主打係set menu, 有五道菜同三道菜嘅價錢選擇。嗰日有兩個set menu, 我哋就揀咗一個點五道菜,另一個點三道菜。 每一道菜上枱嘅時候,店員都詳細介紹菜式嘅煮法及配料等等,非常細心同埋用心。頭盤係“西班牙鬆脆包配鵝肉醬”, 響鬆脆嘅包上面鋪滿鵝肉醬,口感帶脆帶軟, 味道有少許似鵝肝醬,連埋墊底嘅火箭菜一齊食,會食出不同嘅口感 另一個菜式“香煎吞拿魚伴西米脆片”, 方形嘅吞拿魚煎得表面香裏面軟,加埋西米脆片一齊食,亦都係食出另一道鋒味。我哋選擇咗“粟子忌廉湯”,湯底係由十幾隻雞淆

我哋選擇咗“粟子忌廉湯”,湯底係由十幾隻雞淆製多日而成, 再加埋栗子蓉同忌廉,十分之香,而且充滿栗子小粒,令到忌廉湯更濃郁及有咬口。

主菜係“慢煮法國黃雞胸”,雞胸扒由慢煮而成,令到肉質非常嫩滑,慢煮之後將雞胸香煎兩面,令到雞胸扒表面香脆,內裏仍保持非常嫩滑, 絕對推介。

另一主菜係慢煮野生灰鯛魚,同樣灰鯛魚以慢煮而成,保持肉質新鮮嫩滑,灰鯛魚配襯藜麥做飯,健康又好味。

而pasta選擇咗"鵪鶉髀意大利飯", 鵪鶉脾係非常之少餐廳可以食到, 所以絕對要食,鵪鶉脾煎得香脆,意大利飯汁濃郁好味,絕對係唔錯嘅選擇。

“焙茶芝士餅”作為呢一餐嘅good ending, 一個正方形嘅芝士餅陪襯蝴蝶型朱古力及乾檸檬,齋睇賣相已經攞滿分,芝士餅配襯洛神花醬 簡直perfect。

呢一餐無論視覺及味覺都十分之滿足,絕對係一個享受。