2024-06-02 4518 瀏覽
🥰 今日相約 “孔教授” 同埋 “美女學姐” 交換情報, 選址法國菜 Clarence. 餐廳單邊落地玻璃, 自然採光, 設多張半圓梳化枱, 及方形梳化枱, 舒適闊落.🥢 午餐兩道菜 $268, 三道菜 $368, 四道菜 $468. 今日點三道菜, 包頭盤, 主菜, 甜品.🥐 麵包. 冇乜特別.🍒 頭盤: 車厘子凍湯, 羅勒雪糕, 火腿多士. 凍凍地, 非常清新, 相對帶甜, 羅勒雪糕增添層次, 口感, 複雜性. 火腿多士一體感不俗.🐟 主菜: 魔鬼魚, 香料奶油, 康堤芝士苦白菜沙律. 鎮店菜式之一, 魔鬼魚要食魚邊, 肉質非常嫩滑, 魚肉冇乜味, 配合埋 “香料奶油” 就掂唒, 味道少似桂林辣椒醬. 老老實實, 食 “魔鬼魚”, 我諗起 吉隆坡亞羅街 “明記”. 白菜食落苦苦地, 原來係苦白菜.🧇 甜品: 牛角酥窩夫, 焦糖海鹽醬, 牛奶雪糕. 窩夫即叫即製, 雪糕甜度啱啱好, 誠意之作.🤗 總結: 環境夠唒氣派, 又鬼佬服務員. 食物質素水準之上, “魔鬼魚” 幾特別, 聽講 “黃油雞” 仲好食, 期待再訪.

🥐 麵包. 冇乜特別.
麵包
車厘子凍湯
車厘子凍湯, 羅勒雪糕, 火腿多士
魔鬼魚
🧇 甜品牛角酥窩夫, 焦糖海鹽醬, 牛奶雪糕. 窩夫即叫即製, 雪糕甜度啱啱好, 誠意之作.
牛角酥窩夫
車厘子凍湯