2017-07-20 160 瀏覽
近年好少睇台劇,近期有套好hit的(至少我覺得好hit 的)台劇<花甲男孩轉大人>劇情唔講,不過佢首主題曲「魚仔」真係好好聽係盧廣仲唱架,好抒情『看魚仔 在那 游來游去 游來游去 我對你 想來想去 想來想去……』今次黎「十二味不只是烤魚」睇啲魚仔點游法點解會入左黎,原因係俾佢個店名拋到佢個店名有令人用幾秒去細想背後動機的魔力通常啲店名有幾個由來1。人名/地方名:譚仔呀,堅記新香園, 肥姐小食2。招牌菜:泰國人海南雞,好時沙爹,沙爹王3。sell concept: simply life等等等等但今次佢「十二味不只是烤魚」呢,完全含糊在咁究竟係食烤魚定唔烤魚呢?如果唔只是烤魚又仲有咩呢?明明好簡單鍾意食烤魚就入黎。唔食就應該過主啦但佢咁樣樣不只是烤魚,成件事即刻變得好神秘,好想知佢除了烤魚,係咪實情都還是烤魚,為左求證,結果我入左去。。。沿途見到有好多人都食小菜,都幾好奇質素如何不過第一次入黎梗係食番烤魚我地揀左我本身唔係食得太辣,但我覺得ok,feel到啲辣但唔會頂唔順其實咁樣食一條都唔係平,2個人食如果乜配料都唔叫我覺得會唔太飽我地就只叫左2種配料凍豆腐寛麵凍豆
近年好少睇台劇,近期有套好hit的(至少我覺得好hit 的
係盧廣仲唱架,好抒情

『看魚仔 在那 游來游去 游來游去
我對你 想來想去 想來想去……』

今次黎「十二味不只是烤魚」睇啲魚仔點游法

點解會入左黎,原因係俾佢個店名拋到
佢個店名有令人用幾秒去細想背後動機的魔力
通常啲店名有幾個由來
1。人名/地方名:譚仔呀,堅記新香園, 肥姐小食
2。招牌菜:泰國人海南雞,好時沙爹,沙爹王
3。sell concept: simply life
等等等等

明明好簡單鍾意食烤魚就入黎。唔食就應該過主啦

沿途見到有好多人都食小菜,都幾好奇質素如何

不過第一次入黎梗係食番烤魚
我地揀左
清江魚

我地就只叫左2種配料
寛麵

凍豆腐正喎
佢可以索晒啲汁變左咁,可以吱得出汁架
凍豆腐

因為實在唔係好夠飽所以想叫麵類,order左寛麵
寛粉

呢個又另一surprise,佢碌完之後會變左半透明
同埋好好食呀!佢個質感係好跣手果啲,同埋好配啲辣汁
但好好笑係啲咁深色既湯入面好難揾番佢地出黎

總括黎講係唔錯既,希望下次睇佢不只是烤魚仲可以點呢?

15 分鐘 (堂食)
清江魚
寛粉