2024-08-15
三個魚字讀咩音? 第一次經過就要我即刻問姓谷個位哥哥, 原來係讀「鮮」。 平日午餐/下午荼時段, 呢個55蚊套餐, 可以揀一款主菜(魚餅、雞翼、豬扒, 潮州魚片)。 佢地既炸野好出色, 呢四種都好好食, 令我急性選擇困難症立刻發作! 個餐仲包埋凍檸茶/水, 糖漿自己加, 唔洗叫小田, 如果唔係伙記姐姐又會「提醒」第一次來既您。湯: 食麵既湯底, 一定要夠鮮味。 佢地既湯底, 係可以好鮮味, 不過質素唔夠穩定, 時濃時淡。 如果你好彩, 食到full strength既湯底, 乜餸都唔洗, 淨係飲湯食米線, 已經夠晒滿足。芫荽控sorry啦, 芫荽要加三蚊, 不過蔥就免費, 有一大湯羹。 伙記姐姐落單時, 會問清楚要唔要蔥同芫荽。麵: 如果唔想食米線, 可以叫湯飯。米線份量係ok夠既, 啱啱好, 唔太多、唔太少。餸: 呢道好多原條靚魚揀, 不過佢地既鯪魚肉已經好吸引, 仲平好多, 特別係煎魚餅。個套餐除主菜外, 仲可以揀多兩款餸, 豆卜係包埋既, 我通常叫魚滑做膽。 叫菜其實有少少笨! 首先, 隻碗唔係特別大, 本身已經有少量菜(黃牙白), 再叫菜會加菜心, 不過無位擺太多, 所以得幾條
餸: 呢道好多原條靚魚揀, 不過佢地既鯪魚肉已經好吸引, 仲平好多, 特別係煎魚餅。個套餐除主菜外, 仲可以揀多兩款餸, 豆卜係包埋既, 我通常叫魚滑做膽。 叫菜其實有少少笨! 首先, 隻碗唔係特別大, 本身已經有少量菜(黃牙白), 再叫菜會加菜心, 不過無位擺太多, 所以得幾條。但係, 有菜食係我揀佢地既原因之一。大家記得食多D菜呀!
伙記姐姐對食客有D要求, 例如個袋可以掛去牆上個勾, 拉車仔、拉喼要泊係指定地點, 之類之類... 多數係溫馨提示, 不過呢家野好睇你點睇, 有時忙起上嚟, 會令人覺得語氣唔恰當、命令式、嘰嘰趷趷、阿媽教仔咁樣。一般嚟講, 三個姐姐有兩個都係nice既, 埋單收錢會講多謝。有次有兩個哥仔唔生性, 雞啄唔斷咁高談闊論, 伙記姐姐驚佢地口水多過茶, 噴晒D口水落盎辣椒油道, 呢兩條友又用完遲遲都唔冚返個蓋, 伙記姐姐就埋嚟叫佢地冚返個蓋, 哥仔比人趷, 當然唔理, 伙記姐姐總共叫咗三次, 有提及係衛生問題。 哥仔轉台, 不停用英文話有無搞錯, 以為全香港得佢兩位識英文。 呢次, 我要企伙記姐姐個邊。
題外話/補充資料:
紙巾提供: 有, 櫃面自取
廁所狀況: 冇去過
回味指數: ****