2020-09-10 2473 瀏覽
聽講富記最出名嘅係魚湯同埋滑雞粥。是晚我地去咗旺角行街,咁就去咗富記食晚飯喇。我地去到約莫八點左右,剛好有卡位,我地唔駛等就入去坐低咗。店員叔叔即刻就俾咗兩杯熱茶同埋兩份用滾水浸住嘅餐具俾我地,非常貼心!我地點咗時菜魚雲湯、椒鹽豆腐同埋西芹炒鮮魷。個魚湯好快就送到,我急不及待飲咗頭啖湯先,嘩,真係好好飲,魚湯有少少奶白色,好清而且一啲都唔腥,好味有營養。另外,個豆腐第一啖咬落去先係熱辣辣兼且皮脆內嫰,仲配埋椒鹽同醋俾我地點嚟食。西芹炒鮮魷嘅份量唔算好多,但係就配咗蝦醬俾我地用嚟點魷魚嚟提鮮,實在好講究喎!總括嚟講,雖然價錢係貴咗少少,但係間中都去支持下老店啦!有機會再去試下個滑雞粥嘅!時菜魚雲湯椒鹽豆腐西芹炒鮮魷

時菜魚雲湯

椒鹽豆腐