2015-01-03
1911 瀏覽
5月11日, 原來余文樂喺大角咀~~~ 丫唔係, 係漁民樂先啱! 平時食米線唔係南記就譚仔, 今晚難得嚟到大角咀可以有多d街坊小店嘅選擇, 行到見到呢間漁民樂, 主打新鮮魚湯湯底, 鐘意食魚嘅呀比同應該要食多d魚嘅呀菲就決定入去喇! 一場嚟到, 當然想樣樣野食都試下, 又見到有個二人車仔麵餐, 除咗每人有碗雙餸麵或泡飯外, 仲可揀一款小食、魚湯浸菜同飲品~ 都係$90, 超抵!::: 豬潤魚腐通心米線(蕃茄魚湯) :::豬潤同魚腐都夠新鮮但係唔算係特別野, 反而個通心米線幾得意~ 麵身軟滑煙韌又索湯, 番茄魚湯湯底濃郁, 有魚嘅鮮甜味之餘一d都唔腥, 飲得出係新鮮魚熬製而成嘅! 連平時唔食魚嘅呀菲都覺得正~::: 鯇魚腩芝心丸泡飯(魚湯) :::喺街食鮮魚真係少, 呢個魚湯泡唔知對比其他嘅好唔好, 但係我就覺得好好味! 魚湯十分鮮味, d飯又索晒湯, 又有d粟米雲耳咁去吊味~ 鯇魚腩冇腥味, 食得出係新鮮野, 肉地彈牙, 非常之不錯! 芝心丸就係凍肉貨色, ok咁啦~::: 台式鹽香花枝條 :::超讚香口小食! 花枝整成細細條煎香再灑上椒鹽, 夠晒惹味! 不過要趁熱食先夠好味~:::
::: 豬潤魚腐通心米線(蕃茄魚湯) :::
雖然只係簡簡單單嘅生菜, 但比奶白色嘅魚湯浸過變得鮮甜入味, 平平無奇嘅西菜更覺爽甜脆綠~
凍檸茶叫咗少甜少冰都做得到~ 唔錯! 凍奶茶都幾好, 夠奶味又夠甜~