甚愛餃子的我, 知道新北江開左間食餃子的店, 又來試試。黑芝麻豆漿 $7 睇睇係made in hk的, 支持本地產品, 也不錯, 味道唔太甜, 豆香濃, 都幾抵飲, 食完餃子都未飲晒要拎走。八式拼盤 (八隻不同味的餃子) $45口味包括: 韭菜餃、雲耳白菜餃、雲耳椰菜餃、粟米香菇餃、香菇木耳雞肉餃、芝士餃、紫菜餃、素菜餃, 當中我比較有印象的是, 芝士和紫菜味道較特別, 比較好分辨, 可惜紫菜餃肉料太死實, 口感失望, 雲耳椰菜比較鬆化, 有菜甜味, 口感較佳, 我最喜歡的是素菜餃, 餡料剛好不會太實不太鬆, 有椰菜、雲耳、甘筍粒切得細碎, 皮薄餡清新, 而有肉的餃子, 普偏調味過咸, 反而素菜餃就不會。這個湯也是佳作, 魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯, 令我想起荃灣的餃子屋, 不知他們是否有誰參考過對方, 湯一喝就知道是真材實料, 有家常湯的味道, 無味精, 濃度剛好, 有鮮甜味, 不過份量比較少, 而且無湯料, 如果可以加返一點湯料就好, 反正煲完湯, 湯料掉了可惜。$45 八隻餃子, 價錢比較貴, 所以即使店內座位少, 午巿都唔爆場, 相比下, 荃灣的餃子屋比較抵食, 不過天水圍
甚愛餃子的我, 知道新北江開左間食餃子的店, 又來試試。
八式拼盤 (八隻不同味的餃子) $45

$45 八隻餃子, 價錢比較貴, 所以即使店內座位少, 午巿都唔爆場, 相比下, 荃灣的餃子屋比較抵食, 不過天水圍好像無這形式專賣餃子和靚湯底的店, 也有一定吸引力。試過晒八款後, 下次就選來吃, 可以便宜一點了。
  • 魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯
  • 素菜餃