📍麵屋一燈 (尖沙咀)🔎尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖-----呢間黎自日本東京嘅過江龍被譽為「東京第一拉麵」,係好多拉麵比賽都名列前茅,平時經常門口都有一條長長人龍🐉。直至近日因為好多人都少左出街,難得路過見到竟然唔需要排隊,就即刻入去食返碗試一試。店鋪裝修以木色為主,行簡潔禪系日風,座位好寬闊,檯同檯之間距離亦算大,令人食得安心。開放式廚房係店鋪嘅中央位置,想睇師傅👨🏻‍🍳煮拉麵就可以坐係廚房旁邊嘅吧檯。而餐廳最入嘅位置則是一面面180℃的落地玻璃窗,客人可以一邊觀賞🌃維港景,一邊食麵,係香港少有可以有咁嘅體驗嘅拉麵店🍜。-🥢柚子拉麵套餐($148-配非酒精飲品一杯)呢款拉麵係佢哋嘅限定口味,材料有大大片嘅半肥瘦豚肉卷、柚子筍條、香蔥、紫菜同溏心蛋。拉麵軟硬適中,細膩彈牙。而酸酸甜甜嘅柚皮則正好解了濃厚湯底飲太多的飽膩感,食落感覺清新,最後再叫返杯冰涼透心又零卡路里嘅無糖烏龍茶,食完成個套餐感覺毫無負擔,好少有食拉麵會有咁fresh嘅感覺。-🥢特製·芳醇鹽味拉麵($148)佢哋嘅拉麵有「普通」、「味玉」同「特製」三個等級,當中嘅分別就係多啲配料同少啲配料咁
📍麵屋一燈 (尖沙咀)
🔎尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖
-----

🥢特製·芳醇鹽味拉麵($148)佢哋嘅拉麵有「普通」、「味玉」同「特製」三個等級,當中嘅分別就係多啲配料同少啲配料咁解,難得黎到B仔就直接試咗最多配料嘅「特製」。「特製」拉麵嘅配料有2片豚肉片、2片雞肉片、醬油筍片、香蔥同紫菜。雞肉片嫩口彈牙,豚肉片則香軟入味,食肉獸更可以額外加點一份叉燒成盒 ($58-內含雞肉叉燒和豚肉叉燒各兩塊)。
而呢個鹽味湯底其實係以雞湯、干貝同特製鹽味醬汁熬炖而成,湯頭清澈味醇。食到中段更可加入附送嘅微辣日式瑤柱醬,由清到濃,一次過品嘗唔到嘅味道層次感。

🥢特製·秘製醬油拉麵($158)三款湯底之中要數呢款湯底最濃味,但佢嘅濃味並非死鹹,而是醬油的濃厚香味。入口先會品嘗到甜味,之後鹹味才慢慢步出。若嫌芳醇鹽味湯底太過清,則可以試試呢款。(配料同面質基本上同特製·芳醇鹽味拉麵一樣,但無配日式瑤柱醬)

🥢香酥雞軟骨($48)外脆內嫩嘅雞軟骨,酥而不油膩,乾爽又有咬感,而且份量均真唔孤寒,令人不能自控地食唔停口。🐥

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
(份量再多d會更好,大食嘅人一定要加底)
👶🏻B仔環境評分:8.5/10個👍🏻
(180℃維港景無得輸,係暫時香港食過環境最好的拉麵店🍜)
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻