2014-02-22
又來到與小學同學晚飯gathering既時間,我們以往都係食西餐、泰國菜、越南菜比較多,今次我們一於來個突破 --- 食中菜。今次我們有6個人,原本想去試試其他中菜館,但因為其他心水都一早 full booking,所以最後就選擇來陶源酒家了。陶源酒家出名食鮑魚! 但因為我們資金有限,所以就沒有食鮑魚,反而叫了其他餸菜。哈哈第一碟,是「小食」炸素鵝。別以為小食就是細細碟份量很小,但這碟素鵝就很大大碟! 除了份量大,味道亦好好! 我本身好鍾意食素鵝,但有些地方的素鵝炸得比較乾身、餡料亦唔足夠。 但這裡的素鵝就炸得好鬆脆可口,餡料亦好足,啖啖都好香好滿足! 跟接素鵝上場的,是另一款「小食」炸茄子。這碟炸茄子就比較似小食的份量,不是很大碟,但味道都是幾好的。茄子切到細細粒,食起來就好方便,而且每粒都炸得好香口,外表脆、內裡是茄子肉,好味!之後,就開始來到主菜了! 首先是菠蘿咕嚕肉。 菠蘿咕嚕肉在很多地方都可以食到,但要煮得好味就唔係咁容易。 這裡的菠蘿咕嚕肉就中規中矩。 醬汁的甜、酸比例調校得OK,唔會太甜或太酸。 其次,菠蘿亦唔會太酸,而豬肉就好嫩、沒有根,亦唔覺有好厚的炸粉,味道幾好!
第一碟,是「小食」炸素鵝。
題外話/補充資料:
食飯途中,有幾粒塵由天花板吹落到我們的檯面,懷疑是來自天花板的冷氣出風口。幸好我們當時都已食飽…這裡的衛生情況有待改善!