2023-01-20
🔹餐廳:Auntie AYI @wellwellwell🔹地址:金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓002號舖🔹價錢:~$200 - $400🔹營業時間:星期一至日 11:30 - 15:00 / 17:30 - 22:00🔹訂座電話:2803 7881趁農曆新年將至,今晚就約左班best friend 去歎返餐高級得黎又傳統既粵菜~今次我地揀左係金鐘太古廣場地下既「Auntie AYI @wellwellwell」!一睇MENU,正!餐廳今日咁岩就推出左「鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐」,夠哂應節,我地6個人一於就試吓呢個套餐先!齊齊開心SHARE!🔘鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐 (六人餐)🔘🔘南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起「撈起撈起,撈到風山水起」~相信過年個時,大家都肯定聽過呢句賀年說話!「撈起」源自於南洋華人過年既特色菜式,無論食物選料及過程都夠哂意頭!主角之一既三文魚代表「年年有餘」,再搭配各種意頭材料,如紅蘿蔔絲、海蜇絲等等~成個撈起過程有得玩又有得食,成班人都超high!特別一讚餐廳經理仲好熱情咁主導成個撈起過程,大家齊齊叫住賀年口號黎撈起,真係超級開心~🔘紅棗螺頭燉雞湯我就最鍾意飲燉湯~呢
🔹地址:金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓002號舖
🔹價錢:~$200 - $400
🔹訂座電話:2803 7881
🔘鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐 (六人餐)🔘
🔘南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起
🔘紅棗螺頭燉雞湯
我就最鍾意飲燉湯~呢個燉湯夠哂火喉而且材料充足,燉制得好濃郁~啖啖都係雞肉及螺頭既精華,入口唔油膩之餘,仲好鮮甜,好正呢!!
🔘金沙大蝦碌
咸蛋黃炒老虎蝦,夠哂邪惡既菜式~虎蝦肉質夠爽彈,蝦殼炸至香脆,混合埋咸香味濃既咸蛋黃,簡直係絕配,超惹味~
🔘清蒸老虎斑
蒸魚一向都講求火喉,而呢條魚既火喉就控制得岩岩好!老虎斑外皮嫩滑帶點煙韌感,而魚肉仍然嫩滑多汁,口感一流!
🔘發財瑤柱脯伴玉掌
傳統既賀年菜式呢度當然都有得食!髮菜寓意發財~煮得夠哂入味,入口即溶!加埋大大粒既瑤柱、豆苗及鵝掌,成個擺盤都好精美!!我最鍾意鵝掌炆得好淋身~仲充滿膠質,又夠哂入味,值得一讚!!
🔘懷舊芝麻糖脆皮雞
呢款稱得上經典粵菜,由於制作繁複,坊間已經好少有得食!勁開心可以係呢度試到!!由醃制、上皮、吊乾等工序更突顯出餐廳對食材既用心~加上餐廳揀選既雞隻肉嫩而且唔會太肥!薄薄既雞皮以滾油反覆炸至香酥,外層再鋪滿勁多白芝麻粒,味道夠哂突出,大推呢個菜式!!
🔘賀年錦繡炒飯
炒飯粒粒分明而且鑊氣十足~用料加入帶子粒、青豆及蔥等材料,食落香噴噴,我仲忍唔住食左兩碗添啊~
🔘陳皮紅豆沙湯圓
紅豆沙煮得好清甜,食落一啲都唔會滯!再加上芝麻蓉內餡既湯圓,以呢個甜品作結,夠哂好意頭~
🔘日本氣泡蘋果汁
我就另外叫左杯日本氣泡蘋果汁,清甜得黎夠哂解渴,正~
😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢餐飯大家都食得好開心!特別係食撈起呢個菜式,夠哂互動又有意頭,抵讚!加上餐廳既裝修有穿越古今既感覺,燈光稍喑又帶點懷舊氣氛,好有特色!!而我就最欣賞佢地既餐具及食物擺盤,夠哂精緻,影相打卡一流!!