2019-01-04
鮨七七七,厲害!話說今日同事升職請食飯,主人家推介呢間新開無最耐嘅廚師發辦日本菜,當然跟大隊去試下^_^位置唔算好多,環境好舒服感覺好放鬆唔會比人打擾,可以慢慢傾計談下心係BAR台邊望住師傅準備真係好治癒,好有置身係日本嘅感覺,台面餐具都一早準備好了。餐牌有分4個價錢:醍DAI (1580$)﹑穗MINORU (1780$) ﹑㐂 YOROKOBU (1980$) ﹑和食廚師 (1280$)最後我地揀咗醍DAI (1580$),包括:3品前菜﹑酒肴6品﹑御料理﹑廚師發板壽司7件﹑湯﹑甜品師傅原來已經一早準備好海葡萄海帶俾我地,配埋柚子醋食令人胃口開之餘仲可以清清味蕾。【一】一上菜就已經覺得係藝術品,擺放到好靚,有種唔捨得食嘅感覺。白蝦連殼原隻吃炸得好香好脆,蝦味濃,一隻接一隻。凍蒸蛋上面鋪滿三文魚子,晶瑩剔透的魚子配上滑嘟嘟蒸蛋。啖啖都係享受!【二】立魚夾住芽蔥、腐皮同面豉,食落口有陣陣麵豉味同魚味 魚肉嫩口。太刀魚燒上好香 咸咸地 魚香都突出!(望住朵小黃心就好賞心悅目)【三】海膽魚籽杯配合水菜和冷高湯面層鋪滿綿滑海膽,個種鮮甜味道係會令人回味無窮,底層係粒粒晶瑩嘅魚籽,一啖咬落去嘩
【一】
【二】
【三】
海膽魚籽杯配合水菜和冷高湯面層鋪滿綿滑海膽,個種鮮甜味道係會令人回味無窮,底層係粒粒晶瑩嘅魚籽,一啖咬落去嘩太幸福了,係口入面爆哂再溶化~
【四】
蒸鮑魚VS鮑魚肝醬,日本鮑魚要先經師傅悉心慢煮處理同製作,鮑魚味道鮮甜口感彈牙得黎好結實,配埋濃濃的魚肝醬令鮮味更昇華同突出,無想像中咁
韌。原來魚肝醬仲有另一舍用途!!就係赤醋飯沾上肝醬,一滴都唔會浪費,滋味無窮。
【五】
秋刀魚:師傅分別以刺身同鹽燒既做法去炮制,味道各有特色。左邊是秋刀魚刺身,肉質嫩嫩的。右邊是鹽燒秋刀魚,食落油香更為突出,兩個版本一樣好食。整體散發剛好嘅鹹香味,惹味十足。配合埋日本榨菜,完滿。
【六】
鰹魚:師傅以兩種唔同方法炮制,左邊係用火炙過外層燒到好香好脆,增加更多魚油配合埋既蒜片估唔到咁MATCH!;而右邊係刺身,鰹魚味道相對地濃,肉質結實,好厚肉,加物小小黃芥辣,味道又幾特別啊。師傅用心講解原來大根只係出咗世26日,FRESH得黎又多汁。
【七】
八爪魚及八爪魚白子:蒸熟咗八爪魚食落味道口感帶小小韌,口感有點似鮑魚;白子其實都有食過不過八爪魚白子真係第一次,但個人黎講就唔係太識欣賞,不過朋友就食得好開心。
【八】
香箱蟹(蟹籽、蟹肉、蟹膏)
正值是吃松葉蟹的季節,竟然有緣份同香箱有個約會!平時最怕就係起肉剝殼,點知師傅原來已經幫我地起哂蟹籽、蟹肉和蟹膏,並調配醬汁。完全不用吹灰之力就食哂落肚。個人比較建議將蟹籽和蟹膏與蟹肉混和,一口氣放哂入口,一個爽!。肉質纖幼又香甜, 加埋CREAMY蟹膏, 海量蟹籽 = 100分了!
侍應細心地為食客準備一條小小的濕毛巾,用來抹手,原來方便食客用手拿壽司吃食。細心程度真係日本餐廳先做到!
【九】
壓軸出場廚師發辦壽司7件
每款都由師傅即場用手握而制成,件件味道都令我地相當滿意!7件包括有帆立貝壽司﹑白蝦壽司 (柚子香味)﹑金目鯛﹑鰤魚壽司﹑赤睦魚壽司、魚子﹑中吞拿魚腩
最令人印象深刻係白蝦壽司:岩鹽配合埋柚子皮,入口個下首先係覺得好有果香。清清甜甜,回甘嘅鮮蝦味再漫漫滲出黎,多種味道絕對令人難以忘懷!而當中最為驚喜嘅係金目鯛壽司,金目鯛皮稍稍燒熟令到油香更加突出,有種唔想咁快吞嘅感覺!入口首先係陣陣蔥香,後勁魚嘅鮮味係咀嚼之間慢慢地出黎,齒頰留香。
總結每件壽司都係用最新鮮食材,時令得黎仲好合食客口味,簡直是大飽口福。壽司口感軟綿綿根本唔需要多咀嚼已經係口中溶化,加埋醋飯更為開胃,特讚!
【十】
最後有碗清清地的蜆肉松茸雞湯,食左咁多冷野有熱騰騰嘅湯確係令食客可以暖暖個胃仔。聞任松茸獨有嘅香氣,完全係嗅覺同味覺嘅最高享受!
【十一】
最後最後甜品係靜崗哈密瓜!呢個真係無得輸,肉軟多汁仲要入口即溶食完真係返唔到轉頭。最後飲埋杯暖笠笠嘅煎茶做HAPPY ENDING,美滿又幸福嘅一餐。
*意外驚喜,餐廳好細心地每個坐位都有充電器,坐足成晚都唔怕手機會無電啦!*