2015-04-21 949 瀏覽
朋友為口咗答謝我幫手搬屋,請咗我去佢平時飯堂嘅餐廳開餐仲俾我任叫添,真係有食神呀落雨濕濕叫番杯熱薑茶暖吓身先,薑味好勁,有啲似薑湯,但無噤甜,飲完真係可以除外套添聽聞呢度嘅三色飯口碑都幾好,就叫呢個嚟墊下肚!上檯個時簡直睇唔到有飯噤濟呀啲料太多喇!原本都知有三文魚、三文魚籽同海膽,原來仲有個巨型玉子,size真係不得了每人分小小嚟食,三文魚好厚切,已經處理好嘅三文魚籽同海膽都好大手筆壽司飯仲有啲微暖,醋味唔勁,但粒粒飯都係QQ同煙煙韌韌嘅原隻甜蝦刺身一上檯真係好吸精,即時成為我同朋友搶食嘅目標成隻蝦仲長過我手掌!苜先食咗甜蝦頭,好多人都唔食蝦頭,但蝦頭係好好食,好甜嫁蝦身肉質結實,爽口鮮甜!由於我太鐘意食蝦喇,自己叫咗個大牡丹蝦壽司自私食!有別於甜蝦刺身,大牡丹蝦嘅蝦身食落係比較黏口同細滑,加上蝦味更濃,可以持續係口腔好耐下次蝦頭同蝦殼可以分開埋就更方便食用喇!兩款蝦都係無雪味嫁,抵讚!朋友話要叫個抵食推介,上檯前一直都唔知係咩,原來係講緊牛油果軟殼蟹反卷,朋友又真係無叫錯,呢個又真係大件夾抵食!8大件,件件都包有香口嘅軟殼蟹,不過我就唔多 like牛油果嘅,好簡單就夾晒俾朋友自己就可
朋友為口咗答謝我幫手搬屋,請咗我去佢平時飯堂嘅餐廳開餐
仲俾我任叫添,真係有食神呀
熱薑茶
三色飯
壽司飯仲有啲微暖,醋味唔勁,但粒粒飯都係QQ同煙煙韌韌嘅
甜蝦刺身
原隻甜蝦刺身一上檯真係好吸精,即時成為我同朋友搶食嘅目標
蝦身肉質結實,爽口鮮甜!
牛油果軟殼蟹反卷
朋友話要叫個抵食推介,上檯前一直都唔知係咩,原來係講緊牛油果軟殼蟹反卷,朋友又真係無叫錯,呢個又真係大件夾抵食!8大件,件件都包有香口嘅軟殼蟹,不過我就唔多 like牛油果嘅,好簡單就夾晒俾朋友自己就可以慢慢嘆喇!沙律醬同蟹子、軟殼蟹嘅組合其實唔駛多點鼓油都夠晒味喇,不過太大件大多,都要慢慢食就KO得晒佢地
加拿大海膽軍艦
而啱啱上檯無耐嘅三色飯內面,海膽係清得最快嫁,認真唔夠喉就唯有 encore多個加拿大海膽軍艦,軍艦好重要係要即叫即做,因為放得耐紫菜「稔」咗就唔好食嫁喇
加拿大海膽軍艦
呢度嘅海膽本身比較大 size,鮮嫩水感嘅滋味令人上癮,加上只有海水味而無腥味嘅海膽唔係可以成日遇到
最勁係入口即時瀜化
所以3件都俾我搶晒,朋友只可再追加啦,今日真係食到肚都漲埋喇
2015-03-07
  • 牛油果軟殼蟹反卷