2020-11-25 104 瀏覽
約咗個朋友食飯,佢揸車帶我去食呢間喺新田購物城嘅蒸氣海鮮,叫醉辣鮮。本身我哋兩個都鍾意蒸氣海鮮,因為原汁原味,而且健康。呢度揸車入去都幾方便,有充足嘅車位,而且車位就喺食嘢嘅地方不遠處。呢間蒸氣火鍋,幾有特色㗎,同一般嗰啲做蒸氣火鍋嘅酒樓唔同,設計較年青,好似有少少酒吧嘅感覺,假期時仲會有live band㗎,氣氛應該會好好。 呢間餐廳有幾個水缸養住龍蝦、蝦、蟹等等嘅海鮮。我哋一人叫咗一個龍蝦套餐 (一位HKD268),加埋會有一隻 龍蝦同一隻蟹,可以自己去水缸度捉,又幾有創意喎,可以捉自己想食嗰一隻。揀好之後就交畀店員處理,然後我地就開始蒸蔬菜同埋雞件先。呢度仲有老火湯同埋溫泉蛋㗎,前菜都唔馬虎㗎又幾好食。個蒸雞有少少酒香,醃得好好味,雞肉嫩滑。雖然呢度主打海鮮,但係個雞絕對唔差㗎。 蔬菜新鮮而且乾淨企理,估唔到蒸海鮮都有咁多蔬菜揀,仲有我鍾意食嘅粟米、金菇同埋冬菇呀,蔬菜蒸完一樣咁好食,就係因為食到佢嘅鮮甜嘅原味。好快就到食海鮮嘅時間! 侍應將一大盤海鮮送上, 個陣容好鼎盛呀! 望到就覺得好豐富。 呢度有曬全部嘢食所需要蒸嘅時間參考,差唔多時間嗰啲可以一齊蒸。跟住佢蒸嘅嘢食全部都好

呢間蒸氣火鍋,幾有特色㗎,同一般嗰啲做蒸氣火鍋酒樓唔同,設計較年青,好似有少少酒吧嘅感覺,假期時仲會有live band㗎,氣氛應該會好好。

呢間餐廳有幾個水缸養住龍蝦、蝦、蟹等等嘅海鮮。

揀好之後就交畀店員處理,然後我地就開始蒸蔬菜同埋雞件先。

呢度仲有老火湯同埋溫泉蛋㗎,前菜都唔馬虎㗎又幾好食。

呢度有曬全部嘢食所需要蒸嘅時間參考,差唔多時間嗰啲可以一齊蒸。跟住佢蒸嘅嘢食全部都好好食,啱啱好。

我哋首先蒸咗個龍蝦同埋蟹先。個龍蝦好新鮮,切開咗都仲有少少郁。

雖然個龍蝦我哋每人只有半隻,但係都好夠食,因為本身都幾大隻,半隻都有啖啖肉嘅感覺好滿足, 而且仲有啲膏都幾香,肉質爽口彈牙,好正 。

隻蟹都幾好食,蟹肉嫩滑又有膏,其實每人半隻都啱啱好,我哋鍾意試多啲款式嘅海鮮。

下一樣我哋蒸蠔同埋蝦。隻蠔唔細隻,蠔肉鮮甜 。蝦就爽口彈牙。

之後我哋蒸沙白。數量都幾多㗎,食得好滿足,啲肉都幾滑,而且冇沙。全部嘅沙白都有打開曬殼,冇一隻係死㗎。 有幾隻沙白會要蒸耐少少,如果見未打開,可以逐分鐘加落去試下,然後就會有更多嘅沙白開殼㗎啦。

扇貝每人一隻,肉質鮮甜美味。

聖子大大隻,而且一啲都唔韌,又甜又好食,食得好滿足。

鮑魚每隻份量唔細隻,啖啖肉,有彈性,有嚼勁但又唔韌,好好味。

食完海鮮係時候食粥。呢個粥除咗吸收咗頭先蒸嘅嘢食嘅精華,佢本身仲有芋頭同南瓜等等嘅材料,個粥清清地又帶輕輕嘅甜味,我哋每人都食咗幾碗。

食海鮮,啲食材新鮮又靚嘅話,真係就咁蒸唔使加調味料,就已經好好食,原汁原味咁淨係食個食材本身嘅味道,呢樣我同朋友都好鍾意。 而且用蒸呢個烹調方式,除了健康,亦都唔會覺得“溜“,可以食多幾款添。

呢度都幾啱傾計㗎,想喺度嘆下海鮮吹下水,會 係個唔錯嘅選擇。