2025-01-02 193 瀏覽
四季椰林海南椰子雞 (新世紀廣場)今日放工同老公去咗新世紀廣場呢邊食晚飯,我哋揀咗一間火鍋店,專食椰子雞嘅。我同老公都好滿意,餐廳食物質素高,而且喺國內已經有60間分店,保證有質素。1.涼拌雙拼(雞胗十青瓜)呢個係一個開胃菜,醬汁酸酸甜甜,配上爽口嘅青瓜同美味嘅雞胗,非常之開胃。2.海南酸湯鴛鴦鍋之後我哋叫咗個鴛鴦鍋,每一個鍋都有四個椰子,不加一滴水。而且雞隻係用上左上海南文昌雞。咁呢個鍋包咗椰子雞半隻,雞件非常新鮮,肉質嫩滑,用椰子水打邊爐後有一陣甜味。椰湯清甜,好fresh。酸湯酸辣度適中,雙重味道。3.中山脆皖魚片魚片大大片,魚肉好滑,魚皮位爽口。4.火山肥牛肥牛份量多,而且擺放嘅方式都好架勢,打卡一流。肥牛肥瘦分布平均,厚薄適中,用嚟打邊爐好適合。肥牛吸收咗湯底嘅清甜味,令到牛肉味更香甜。5.手工魚皮餃魚皮餃大大粒,脹卜卜,非常美味,外皮煙靭。6.娃娃菜我哋再嗌咗個蔬菜,娃娃菜非常新鮮,吸滿晒湯底嘅清甜味。7.海南椰子船飯椰子船飯喺藍田種特色小吃,非常特別,我第一次食。原來係將濃郁的椰香粉沾在軟滑的糯米上,甜甜地,同糯米好夾。
四季椰林海南椰子雞 (新世紀廣場)

1.涼拌雙拼(雞胗十青瓜)

2.海南酸湯鴛鴦鍋

3.中山脆皖魚片
魚片大大片,魚肉好滑,魚皮位爽口。

4.火山肥牛

5.手工魚皮餃
魚皮餃大大粒,脹卜卜,非常美味,外皮煙靭。

6.娃娃菜
我哋再嗌咗個蔬菜,娃娃菜非常新鮮,吸滿晒湯底嘅清甜味。

7.海南椰子船飯