2017-12-21 578 瀏覽
紅磡小店愈開愈多,今晚就同柑太去試下好多人推介既鮮蒲,位置真係算隱閉,隱世食肆仲要落樓梯,但門面裝潢好有越南法式風格。門面大大隻字,好易發現。可惜我已經唔係學生落層樓梯就入到去,門口外仲有得露天食添店內坐位不多,但計埋可露天位置都可以坐到廿幾人。店內裝潢帶出溫馨家居小店風格,燈光柔和。我同柑太分別點左佢地招牌貝殼粉絲同埋津市牛肉粉。再點左一個醉雞翼同埋甜品椰皇啫喱跟餐叫左兩支飲品,楊協成果支綠茶一飲就知道係楊協成出品,試過就知點解木耳同蓮藕,睇落好似好辣,但食落其實辣度唔高,蓮藕切得好薄,食落好爽脆。醉雞翼好出色,斬件切開後好易食,入口紹興酒香味極濃,肉質好滑,而且雞肉已經浸到骨肉分離,雞的肥糕已經無法之餘,仲睇到雞肉中間已經起了一層膠質,食落最尾都仲係好香酒味,對於鍾意食醉雞既人黎講,真係一大喜訊,出面大大大酒樓都唔食到咁好味既醉雞。問過佢地有乜方法可以來整到咁入味,廚師話除左浸耐D之外,佢地自己仲有獨特秘方,先可以令醉雞咁入味,真係好食到唔想停。招牌錫紙貝殼粉絲成個粉絲裝係雞公碗內,仲用錫紙包住,一打開獨特香味四溢,而用料十足,入面除左沙白、木耳及茶樹菇外,仲有大量貝殼,每隻都非常

門面大大隻字,好易發現。

可惜我已經唔係學生

落層樓梯就入到去,門口外仲有得露天食添
店內坐位不多,但計埋可露天位置都可以坐到廿幾人。

店內裝潢帶出溫馨家居小店風格,燈光柔和。
我同柑太分別點左佢地招牌貝殼粉絲同埋津市牛肉粉。
再點左一個醉雞翼同埋甜品椰皇啫喱
跟餐餐飲

招牌錫紙貝殼粉絲
成個粉絲裝係雞公碗內,仲用錫紙包住,一打開獨特香味四溢,而用料十足,入面除左沙白、木耳及茶樹菇外,仲有大量貝殼,每隻都非常大隻,除此之外,我地每碗粉都額外叫多左3款食物,心心腐皮角、香蔥魚棗、豬肉條係柑太既粉絲入面,每樣食物都好大件,而粉絲係錫紙內盡吸所有食物既精華,每一口都非常惹味。湯底極為芳香,入口沒有過重的辣味,反而有一陣陣貝類及菇類的濃郁野味在口中散佈,半點不帶味精的精華所在,實在令人回味無窮。
津市牛肉粉
另外加左魚皮餃、腩肉及墨汁花枝丸,本身已經有不少牛腩。河南米粉入口比一般米線更彈牙美味,雖然只是小辣,但食落愈來愈有辣度,但湯底極香濃的牛味實在是再辣也要拚死多飲一口。
牛腩本身已經炆得很腍,肉質清甜,腩肉很爽滑彈牙,蝦米魚皮餃不像一般魚皮餃肥膩

椰皇啫喱
食完個口仲係辣辣地,幸好甜品上場。
原隻椰皇釀啫喱
打開個蓋發覺入面將椰肉起了一部份出來,再將椰皇汁加入魚膠粉做成啫喱,入口清新鮮甜,每口啫喱都帶著椰香,椰肉香滑易食,實在是解辣的最佳選擇。
2017-12-15