2016-01-21 701 瀏覽
真係大件事~竟然話香港會落雪!!! 真係聞所未聞, 見所未見, 雖則話係外國見過落雪0者, 唔講得笑呀, 呢幾日又凍又落雨, 天寒地凍就最岩打邊爐啦!位於土瓜灣的打邊爐海鮮火鍋燒烤店, 店名打正旗號打邊爐, 唔賣葫蘆唔賣藥, 無花無假, 我地一行八條友入到舖頭, 幸好還未到晚市繁忙時間, 被安排到入面既內堂位置就座間舖裝修普通, 沒有華麗的佈置, 內堂亦未見有電視機的出現, 雖則話有都未必會睇, 但點都想有D電視聲係耳邊咁既, 像是有怪癖一樣火鍋的湯底是靈魂所在, 我地觀宏哂張order紙, 鎖定左三款, 花甲蟹鍋, 花膠螺頭烏雞及鮮活烤魚, 實行有雞有魚有海鮮, 差點以為食緊團年飯咁豐富…嘻嘻本身就好怕食有殼既海鮮, 自己雞手鴨腳輪輪盡盡咁, 花甲蟹鍋中只吃了花甲, 新鮮度一般, 亦唔係好大隻, 食到其中一兩有沙, 有待改善呢!花膠螺頸烏雞, 湯底會較清甜, 花膠螺頭真材實料, 相信用來做火鍋湯底, 一定事半功倍, 簡直就係超驚喜!! 最深得我心既反而係平平無奇的鮮活烤魚, 識好多人因為怕骨所以避開食有骨既魚, 其實魚肉有含健康蛋白質, 我曾經見過個朋友, 佢皮膚超級好, 原因佢好鍾
最深得我心既反而係平平無奇的鮮活烤魚, 識好多人因為怕骨所以避開食有骨既魚, 其實魚肉有含健康蛋白質, 我曾經見過個朋友, 佢皮膚超級好, 原因佢好鍾意食魚, 就連佢阿媽懷胎十月都成日食魚, 唔知有冇直接關係啦

佢入面有芽菜, 花椒八角, 芫茜, 菇菌, 唐茜芹等等, 店員提醒要煮至滾起先食得, 等滾起既同時聞得一陣陣魚香, 而烤魚外皮事先已經煎過, 等左一陣, 終於食到啦, 一早知佢地唔多食魚, 我包辦左1/3條, 認真誇張!!!
個魚汁鮮中帶甜, 更有點點微辣, 將層次再提升, 拿, 呢個魚汁一定跟白飯一齊食, 否則有如食薯條唔沾茄汁一樣, 未夠完美!
肉質幼嫩, 但幼骨都幾唔少, 不過都睇到d骨, 唔怕食到既, 人地電視汁撈飯, 我就魚汁撈飯, 食下食下, 食左成碗飯咁多, 夜晚我多數食半碗架咋, 可想而知, 個鮮活烤魚真係無得輸~再者成條咁大既魚都係三百幾, 性價比算高, 抵食!
題外話/補充資料: 有件搞笑事, 就係當中我地有個FD就快結婚, 以茶代酒咁敬佢連年貴子, 鄰座聽到我地乾杯, 馬上也一起碰杯起來! 地道小店就係有呢種買不到的味道