2022-07-07 31 瀏覽
突然好想食生蠔,所以就去屋企附近專食生蠔既餐廳試下,呢到除左生蠔外,仲有刺身同熟食,店員介紹左四款生蠔俾我地,我地仲簡左幾款刺身同熟食試下添。店員將我地order既野拼成一個海鮮生蠔拼盤,冰底仲有藍色燈光,真係非常之吸晴,打卡真係一流。Tia Maraa Pearl 帶榛子果仁的口感,味道相對清新。Speciales Lambert No.2蠔肉厚身飽滿,細膩多層次。La Perle Noire蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹既海水味中蘊含豐富既乳香。Grillardeau蠔肉夠厚身,富海水味而帶果香,相當獨特。北海道活赤貝原隻既新鮮赤貝刺身外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。北海道帶子帶子新鮮厚身又細密,味道濃郁鮮甜。北海道原隻活海膽味道十分鮮美,海膽味較濃郁,入口即溶。法國藍蝦肉質肥美結實,口感鮮甜爽彈。清酒蒜蓉煮活蜆湯 活蜆夠曬新鮮、大大隻,蜆肉鮮甜脹卜卜,濃郁清酒同洋蔥蒜香味,湯頭十分鮮甜。龍蝦忌廉意粉 龍蝦已拆肉,非常貼心,龍蝦肉十分足料,肉質彈牙,意粉很有嚼勁,配以洋蔥和橄欖油烹煮,入口順滑。

Tia Maraa Pearl
帶榛子果仁的口感,味道相對清新。

Speciales Lambert No.2
蠔肉厚身飽滿,細膩多層次。

La Perle Noire
蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹既海水味中蘊含豐富既乳香。

Grillardeau
蠔肉夠厚身,富海水味而帶果香,相當獨特。

北海道活赤貝

北海道帶子
帶子新鮮厚身又細密,味道濃郁鮮甜。

北海道原隻活海膽
味道十分鮮美,海膽味較濃郁,入口即溶。

法國藍蝦
肉質肥美結實,口感鮮甜爽彈。

清酒蒜蓉煮活蜆湯

龍蝦忌廉意粉