2024-11-14 0 瀏覽
同朋友去咗長沙灣嘅極之拉麵,想試佢哋招牌嘅蠔湯拉麵。呢間鋪頭主打用日本廣島蠔熬湯,真係好吸引。終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138湯底一上嚟已經聞到濃濃嘅蠔香,仲未食已經流口水。湯頭好濃稠,真係好有層次感,蠔味鮮甜豐厚,飲落去好似真係食緊新鮮嘅蠔咁,簡直係蠔味爆炸!有數隻大嘅廣島蠔,蠔味濃郁又好肥美,仲有好多細嘅蠔仔,鍾意蠔嘅必食。拉麵軟硬適中,吸晒湯底之後每一口都充滿蠔嘅鮮香。拉麵入面嘅糖心蛋都好好食,仲有一小碟嘅酸瓜可以清新口腔。極之真牡蠣醬油拉麵 $99再加$1加炸魚皮。相比起濃湯,呢個醬油湯底清爽啲,但依然保持住濃郁嘅蠔味。湯底鹹中帶鮮,唔會過於厚重,炸魚皮脆卜卜,配埋麵食口感一流。北海道芝士年糕係一個邪惡嘅選擇,年糕煙韌,芝士溶化後嘅濃香味直撲味蕾。炸雞皮餃子雞皮香脆,餡料飽滿,食落去唔會覺得太油膩。最後配返罐凍日本蘋果汁,酸甜清爽。

終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138

極之真牡蠣醬油拉麵 $99再加$1加炸魚皮。

北海道芝士年糕
係一個邪惡嘅選擇,年糕煙韌,芝士溶化後嘅濃香味直撲味蕾。

炸雞皮餃子
雞皮香脆,餡料飽滿,食落去唔會覺得太油膩。

最後配返罐凍日本蘋果汁,酸甜清爽。