2019-03-31
自從喺內地做嘢食過皺皮腸粉,成日都會念念不忘嗰種味道,依家香港陸續都有呢隻腸粉食,而旺角都新開左一間,而且營業時間好長,想食都好方便!餐廳個名好搞笑,叫一條粉腸,唔係,一條腸粉先岩,除咗腸粉之外, 仲有汕尾小食大概七點半去到餐廳,都差唔多坐滿,好彩都唔使等位潮式腸粉$20起,包左生菜,芽菜及蔥,可以因應自己嘅口味而家配其他配料腸粉嘅粉漿真係鮮磨,見到店員將浸好嘅米放入磨機我哋叫咗兩款腸粉,一款係加咗生菜,蔥,雞蛋同菜甫另一款加咗生菜,蔥,冬菇,臘腸同蝦仁試咗兩款腸粉之後,個人覺得雞蛋,冬菇,同菜甫係最佳嘅配搭,腸粉都幾滑,加埋甜甜地嘅豉油,味道唔錯起初淨係睇餐牌唔知道咩叫海豐扁實,不過好彩餐廳牆身既poster 有介紹,係類似雲吞嘅一種小食,唔同之處係在於個餡料,會用鎚仔打爛啲瘦肉,同埋嗰外皮好滑,個餡料的確好香,湯底亦做得唔錯,媽咪差唔多食晒成碗手打牛肉丸味道都唔錯,牛肉味香濃,而且好彈牙另外都叫咗餐廳令一樣出名嘅菜式,就係呢個醬香豬手撈飯,豬手炆得好腍,醬汁應該係用南乳為主,好香,用嚟撈飯真係幾好食撈飯都會配紫菜蛋花湯,清清地味道幾好, 如果熱啲就更加好最後就係豬油渣撈飯,豬油渣脆
大概七點半去到餐廳,都差唔多坐滿,好彩都唔使等位
腸粉嘅粉漿真係鮮磨,見到店員將浸好嘅米放入磨機
我哋叫咗兩款腸粉,一款係加咗生菜,蔥,雞蛋同菜甫
另一款加咗生菜,蔥,冬菇,臘腸同蝦仁
手打牛肉丸味道都唔錯,牛肉味香濃,而且好彈牙
撈飯都會配紫菜蛋花湯,清清地味道幾好, 如果熱啲就更加好
最後就係豬油渣撈飯,豬油渣脆卜卜,好香好邪惡,但係如果豉油可以自己來就更加好!一個人真係未必食得晒,因為呢度大概有兩碗飯,適合share!
店員話餐廳嚟緊仲會陸續加新嘅食品,下次要再嚟試吓!