2018-07-19 330 瀏覽
同好友去YOHO MALL搵食,見到好多餐廳都要排隊,最後都係決定去尼間唔需要排隊既URBAN Cafe Commune。是日餐湯: 龍蝦湯份量有半碗,餐湯口感濃郁,充滿龍蝦味,配上數粒龍蝦肉增添口感,好味,我喜歡。(個人口味: 4/5)紅菜頭帶子意大利燉飯($158)上菜既時候,我係有d驚嚇,驚訝係鮮粉紅色既意大利飯,睇落令我聯想到韓國既生牛肉同免治牛肉(講完即刻令人食慾大減)。然後我就抱住戰戰兢兢既心態去試。雖然心裡明白尼個飯並唔係生既,但視覺上既衝擊真係好勁,可能我見識少啦,但真係第一次食鮮粉紅色既意大利飯。睇個菜名以為紅菜頭係作為意大利飯既配料,切粒混入飯中,點知原來係將紅菜頭整為紅菜頭汁再用來煮燉飯。沙律菜下有2粒大帶子,都整得唔錯。意大利飯偏硬,但唔係未熟,如果再腍多返少少我會更喜歡。對於比較重口味既我而言,味道就比較清淡,但都係幾好味既。如果唔係配紅菜頭而係配黑松靈,我應該會超鐘意。份量足夠,可能飲左餐湯加上意大利飯容易膩既關係,食左一半已經覺得好飽。(個人口味: 3.2/5)URBAN 3小時慢烤法國肥雞半隻($168)烤雞用香草烤,雞皮烤到好脆,雞脾肉固然嫩滑,但雞胸

是日餐湯: 龍蝦湯
龍蝦湯
(個人口味: 4/5)

紅菜頭帶子意大利燉飯($158)

紅菜頭帶子意大利燉飯
紅菜頭帶子意大利燉飯

(個人口味: 3.2/5)

URBAN 3小時慢烤法國肥雞半隻($168)
烤雞用香草烤,雞皮烤到好脆,雞脾肉固然嫩滑,但雞胸都唔會好柴,都ok。相信用其他更惹味既香料去烤會加分好多。建議可叫一個意粉或飯再同朋友share咁大隻烤雞。
URBAN 3小時慢烤法國肥雞半隻

(個人口味: 3/5)

紅絲絨蛋糕($18(套餐價))
第一次食紅絲絨蛋糕。後來上網search,原來所謂紅絲絨蛋糕即係將天然可可粉加入蛋糕,所以食落就好似食緊朱古力蛋糕咁,的確係幾好味。加$18有咁大件蛋糕性價比都幾高,不過我地2個人share都食唔哂。
紅絲絨蛋糕

(個人口味: 3.5/5)

餐茶要左凍桃茶(可加$15轉咖啡或茶),橙黃色,幾靚。味道似芒果汁,甜度適中,連唔好果汁茶既我都覺得幾好飲。
凍桃茶

整體而言,食物有一定質素,環境幾好,坐得都幾舒服,適合朋友聚會聊天,唯價錢稍貴。
2018-07-14