2017-07-07
同母親大人食生日飯,揀了一間在荃新天地的西餐廳,去年食過覺得不錯,地點近屋企又近公司,兩方面出席都無難度。約八點多來到,幾乎全場滿座,好彩有book到枱,等了一回就可入坐。看緊餐牌時,店員送上餐包,香脆的麵包條配上特式醬,鹹鹹地幾好味。亞洲特色併盤($148)小山丘的黃薑飯,再配上炸物,咖哩雞,鷹咀豆等,實在係飽肚之選!黃薑飯中混了紅青椒,提子乾,椰漿等,鹹鹹地又甜甜地,看似少少的,但實則勁飽,可能係椰漿漏掛。咖哩雞的咖哩汁也是充滿椰香,甜而不辣,炸蠔香脆肥美,仲有幾粒炸肉丸,同樣香口,好味呀~BBQ烤辣味荷蘭豬肋骨配菠蘿醬($155)份量意外地大呢,居然有兩件豬肋骨,呢個自己去超市買都唔平㗎,抵食!味道係滿滿的Bbq醬味,肉嫩,一切就開好易食,旁邊仲有香脆薯條同新鮮爽口的沙律,好豐富。至於個菠蘿醬,甜甜的好清新,但豬肋骨已經好入味無乜點過個醬,大部分都係用左黎點薯條,哈。特調鮮奶冰咖啡($48)好有架勢的冰咖啡,自己加糖加奶,仲有咖啡冰,不怕越飲越淡。好大杯,咖啡香醇奶奶,好好飲。綠野仙蹤($42)呢個係果茶黎,入面係蘋果,玫瑰花等,又香又甜,真係有童話的感覺,而且冰在外同樣亦不怕變
亞洲特色併盤($148)
BBQ烤辣味荷蘭豬肋骨配菠蘿醬($155)
特調鮮奶冰咖啡($48)
好有架勢的冰咖啡,自己加糖加奶,仲有咖啡冰,不怕越飲越淡。
好大杯,咖啡香醇奶奶,好好飲。
綠野仙蹤($42)
呢個係果茶黎,入面係蘋果,玫瑰花等,又香又甜,真係有童話的感覺,而且冰在外同樣亦不怕變淡,有誠意。
熱朱古力布甸($55)
食完主菜點可以無甜品,哈,要了朱古力布甸,濃濃的朱味,口感像brownie,但熱食中間是流心的,甜甜的好正!
法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁($45)
仲有呢個香蕉酥,中間的吉士醬甜而不膩,中間夾了香蕉片,酥皮香脆鬆軟,又甜又香好好味呀~甜品果然很重要!
勁飽勁滿足的一餐!