餐廳: 鮮魚湯 (河傍街)
資訊:

2017-08-27 49517 瀏覽
星期六嘅屯市真係好多人,或者咁講,其實冇邊日係少人。搵黎搵去唔知食乜好,去番呢間巴倫紐對面嘅鮮魚湯,7月頭去都仲係叫九龍城寨鮮魚湯料理…估唔到個零月後再訪已經改左名做「鮮魚湯」…背後的原因冇深究,我都係黎食個飯啫。週日下午茶時間依舊爆場,逼逼埋埋先搵到兩個位。有時唔多理解啲餐廳,係都要留起啲枱,有客等就話啫,冇客等留黎做乜?鮮魚湯咸蛋肉片泡飯 $44第二次食呢個泡飯,係啦,我個人比較悶,食黎食去嗰幾味。用鮮魚湯做湯底,味道都幾濃郁,不過有別於其他鮮魚湯出品,呢款始終有肉片、咸蛋呢啲材料,少不免會鹹啲。肉片一啲都唔乾鞋,又有埋白菜仔,都幾足料啦。牛冧冧撈麵 $32撈麵配一碗仔鮮魚湯,牛肉夠腍身,唔會太肥膩;可惜個麵都淥得太腍,唔夠爽口。附上嘅魚湯比起泡飯湯底味道鮮甜啲,最重要係冇咁鹹。懷舊大蝦多士 $21上次食唔到耿耿於懷,原來一份係四件,有啲貴。多士佈滿芝麻,欣賞佢連包邊都炸埋,食落幾脆口。蝦餡唔算話好豐富,味道唔出,不過幾彈牙。食兩件都有些少飽滯感,性價比唔高。

鮮魚湯咸蛋肉片泡飯 $44
第二次食呢個泡飯,係啦,我個人比較悶,食黎食去嗰幾味。
肉片一啲都唔乾鞋,又有埋白菜仔,都幾足料啦。

牛冧冧撈麵 $32
附上嘅魚湯比起泡飯湯底味道鮮甜啲,最重要係冇咁鹹。

懷舊大蝦多士 $21
上次食唔到耿耿於懷,原來一份係四件,有啲貴。
食兩件都有些少飽滯感,性價比唔高。

2017-08-26