2023-03-28
作為一個港島人,最近發現鰂魚涌都有好多高質外賣店!最近發現呢個名為「町町丼丼」的日式丼飯專門店,九龍和港島各有分店,分別係觀塘、九龍灣、鰂魚涌和中環, 大多位於商業區。餐廳提供多款的丼飯&日式小食,食物性價比高,喺對區內居民定上班族都喺用膳的好地方。鰂魚涌分店主力做外賣,餐廳內環境不大,但店員親切有禮,耐心回答我們的問題。<大盛雙層鰻魚丼> $79分量一啲都唔惹小!我都將分咗一半的飯比屋企人先食得完,所以我建議如果女仔揀汁燒鰻魚飯份量比較適合!!!鰻魚燒得香口,厚肉肥美,魚油味突出,醬汁份量亦啱啱好,唔會蓋過魚味。珍珠米亦都軟熟,粒粒分明。$79黎講真喺價廉物美。<壽喜燒牛肉鍋配飯> $52呢個餐點都好抵食啊!壽喜燒材料有牛肉薄片、長蔥、香菇、豆腐等等,大家都知壽喜燒湯底較甘甜,拌飯就啱晒,簡直就好似偷飯賊。<胡麻手撕雞丼飯> $49手撕雞味道清新,肉質鮮美,拌有青瓜和小蕃茄,覺得比較適合夏天食用~
<大盛雙層鰻魚丼> $79
<壽喜燒牛肉鍋配飯> $52