2023-02-22 767 瀏覽
依間主打沾麵,亦都係我最喜歡既沾麵店,每個月都最少要食一次😋見住佢初初黎香港唔使$100食到依家要多過$100😵佢曾經拎過米芝蓮獎項,亦曾經有三間鋪係中環、鰂魚涌、銅鑼灣,依家只係得返中環同埋鰂魚涌😫中環質素唔算好穩定,但有機會可以食到超水準😲鰂魚涌質素穩定,我每次食幾乎都係一樣味道,重點係我試過係日本再食,都係一樣味😲🥢周月沾麵 ($108/另收加一) .餐牌雖然有其他野食揀,但每次我入到去都只係會叫依款,因為依款係最好食😋.沾麵有100g - 300g畀你揀,唔使額外加錢👍🏻.沾麵亦有涼麵同埋熱麵選擇❄️🔥.沾汁可以揀濃/淡.我每次都會揀依個組合:濃+涼麵,至於g,會視乎嗰日係咪肚餓,但今次就揀左300g😋.麵 :飛水做得唔錯,因為麵乾身先可以容易掛汁👍🏻.麵質彈牙,有少少麵香👍🏻.沾汁:醬油底,味道鹹酸,好香魚味🐟,表面亦有一層帆立貝油,鮮味十足👍🏻.對於依個口味,好兩極,有d人覺得鹹酸味道非常奇怪,而且又油膩😵.但我就好鍾意依到既鹹酸味,令人食慾大增,又夠鮮味,而且第二間食唔到,好怕佢連鰂魚涌都執埋就要特登搭車落中環食🥺.沾汁入面有筍同埋炭燒黑豚肉🐽.炭燒黑豚肉:豚肉偏肥,有時甚

見住佢初初黎香港唔使$100食到依家要多過$100😵

中環質素唔算好穩定,但有機會可以食到超水準😲

🥢周月沾麵 ($108/另收加一)
周月沾麵

.沾麵有100g - 300g畀你揀,唔使額外加錢👍🏻

.沾麵亦有涼麵同埋熱麵選擇❄️🔥

.沾汁可以揀濃/淡

.麵 :飛水做得唔錯,因為麵乾身先可以容易掛汁👍🏻

.麵質彈牙,有少少麵香👍🏻

.沾汁入面有筍同埋炭燒黑豚肉🐽

.炭燒黑豚肉:豚肉偏肥,有時甚至係九成肥😵,但吸收左沾汁既味道之後,味道濃郁😋

.溏心蛋🐣:並非全流心,但非常入味😋

2023-02-15
周月沾麵