2024-05-25
之前聽人介紹話幸圓非常唔錯,今日揾到時間就同friend過黎食dinner。幸圓餐廳位置都幾方便,係鰂魚涌站行4-5分鐘就到。晚餐set選擇好豐富,每個set都跟一個鰻魚沙律同濃湯,呢個湯好正好醇厚。特飲我地叫左Strawberry Slush同Lychee Jelly都值得一試。前者係清新嘅草莓冰沙,甜得黎夠曬refreshing,後者則係荔枝與蘋果汁、波士藍橙嘅完美結合,口感豐富,令人陶醉。 🍚幸圓海鮮丼可以自選刺身同醬汁,完全tailor-made,刺身種類都相當豐富,今次揀左三文魚同吞拿魚,魚生夠曬新鮮,口感嫩滑,搭配香辣蛋黃醬,辣辣地又幾過癮,味道層次豐富,讓人回味無窮。 🍽️ 新奧爾良烤海鮮義大利飯除左海鮮丼,新奧爾良烤海鮮義大利飯都唔錯。海鮮嘅鮮美與義大利飯嘅綿軟係口感上形成左鮮明嘅對比,仲有大大隻嘅烤蝦,元貝,芝士,加上新奧爾良嘅調料為呢道菜增添左獨特嘅風味。🍧宇治金時芭菲& 🥐朱古力Oreo牛角包窩夫甜品方面,宇治金時芭菲和朱古力Oreo牛角包窩夫都係非常不錯嘅選擇。宇治金時芭菲嘅抹茶豆腐雪糕同紅豆、麻糬、白玉等食材嘅搭配,令人感受到日式甜品嘅精緻與細膩。而朱古力Ore
🍚幸圓海鮮丼
🍽️ 新奧爾良烤海鮮義大利飯
🍧宇治金時芭菲& 🥐朱古力Oreo牛角包窩夫
甜品方面,宇治金時芭菲和朱古力Oreo牛角包窩夫都係非常不錯嘅選擇。宇治金時芭菲嘅抹茶豆腐雪糕同紅豆、麻糬、白玉等食材嘅搭配,令人感受到日式甜品嘅精緻與細膩。而朱古力Oreo牛角包窩夫則讓人係香脆鬆軟嘅牛角包中品味到了濃郁嘅朱古力同oreo嘅味道,非常好味!