2021-07-12
早兩日幾個人上叮噹朋友(😂)屋企玩 呢啲時候就最梗係要嗌pizza happy share啦😆 話說最近超出名食pizza同doughnuts嘅外賣店Dough Bros喺鰂魚涌開咗分店 之前啡熊小編雖然聽講過佢主打sourdough好似好正咁 但一直都未試過🤭 所以去得港島東就一於試下外賣自取👍🏻我地5個人share咗3個pizza🍕 加埋後來先join嘅1個朋友share 6個doughnuts🍩 已經完全夠飽 份量嚟講係完全合格的🤌🏻 另外佢仲跟咗幾個醬汁 有招牌garlic and herb dip 泰式辣醬同埋黑松露醬🤓 叮噹朋友 狐獴朋友 C朗朋友同埋魚朋友話個辣醬remind them of好耐無食嘅M記脆香雞翼嗰個醬🤣 而啡熊小編就偏好松露醬多啲 truffle味好濃郁 成個醬都好creamy好濃厚 同pizza真係超級夾!成件事完全昇華曬🤤-🌟-The Parma $138顧名思義 就係parma ham pizza🐖 餅底嘅sourdough焗得好香 麵粉味好濃 外面好香脆 入面就煙煙韌韌🥺 火腿俾得幾多 食落都淨係帶少少鹹香 唔會太過鹹🍖 芝士都係一樣俾得超多 所
-🌟-
The Parma $138
顧名思義 就係parma ham pizza🐖 餅底嘅sourdough焗得好香 麵粉味好濃 外面好香脆 入面就煙煙韌韌🥺 火腿俾得幾多 食落都淨係帶少少鹹香 唔會太過鹹🍖 芝士都係一樣俾得超多 所以食落有邪惡拉絲嘅效果🧀 另外上面仲有少少火箭菜 無咁膩😛 配埋酸酸甜甜嘅蕃茄醬 同埋要點埋個truffle dip 成件事幾正幾balance👍🏻
The Pepperoni $128
有冇人同啡熊小編一樣超鍾意食辣肉腸🤤 每次食pizza必定要有一個topping係pepperoni🤩 少少辣辣地 焗得又好香脆🍴配埋少少basil除咗增加左香味 仲會冇咁膩🤤 加埋大量芝士同蕃茄醬🥫可以話係100分🤌🏻
The Maul Wowie $128
係意大利人最憎嘅菠蘿topping🍍同埋火腿🍖嘅組合 酸酸甜甜配埋少少鹹香 加埋辣辣地嘅胡椒🌶 感覺比前兩個pizza清新啲 味道都豐富啲🤩
6x Mix N’ Match Doughnuts $178
有原味嘅jam nutella 同埋custard doughnuts 同埋cinnamon味嘅呢3個餡🍩 除咗jam之外 其他兩隻餡都好足料 爆曬餡🤤 唔知點解零零舍舍得jam係淨係唧咗半邊😑 原味嘅doughnuts嘅味同沙翁好似😂 表面層白糖雖然好膩 但勝在脆脆地 增加左啲口感👍🏻 但啡熊小編覺得cinnamon味比較有驚喜 cinnamon味超重 令到成件事無咁膩🤌🏻 jam就係士多啤梨味 比較稀 比較甜🍓 nutella就好香好甜好滯 卡路里超曬標嗰隻🤣 custard嘅口感好似焦糖燉蛋嗰層蛋 滑溜溜咁 好香蛋味🥚
-🌟-
呢間外賣店比較適合一大班人share 好似嗰6個doughnuts係literally 要6個人一齊食先食得曬🤣 同埋先可以試多啲唔同味😆
建議指數:🐻🐻🐻🐻/5