2013-07-10 51 瀏覽
做鰂魚涌上班的OL/健康男請注意,這間店絕對為你們而設其實我對這種店沒有什麼興趣,因為總是覺得食唔飽但係由於最近食得太多了,個人好似食到無哂胃口,所以決定入去呢間野度睇下有咩健康野,調節下長期狂食既腸胃一入去見到五顏六色的果汁,於是便去簡一下啦,其中發現有紫火龍果汁,這是比較不常見的選擇,也有金奇異果汁.個樽的設計也是十分美,特別是樽蓋的金屬色.18元一支(貴過一般果汁點),特價30元二支(無左特價),我就簡左紫火龍果汁和奇異果汁,不選金奇異果係因此普通奇異果是比較酸,我喜歡酸的味道.先試一試紫火龍果汁,十分清甜,這種甜也是十分天然,相信沒有太多的添加物.而奇異果汁也有驚喜,除了少少的酸味,也別於一般果汁店的果汁,呢支汁係有果肉的,變相有野咬下,配埋天然奇異果的酸甜味,實在一絕.沙律就簡左SQUID AND CUCUMBER SALAD,沙律汁的味道是油比較多一點,酸的味道較LIGHT,話就話係CUCUMBER,但係其他配料仲多,例如有蕃茄仔,Olive,洋蔥,生菜等等,口感集合爽,脆,軟於一身,但係SQUID的味道十分淡,建議GRILL一下,或多一點調味.整體是不錯的,食完很輕盈,好
做鰂魚涌上班的OL/健康男請注意,這間店絕對為你們而設

其實我對這種店沒有什麼興趣,因為總是覺得食唔飽
紫火龍果汁,奇異果汁

沙律就簡左SQUID AND CUCUMBER SALAD,沙律汁的味道是油比較多一點,酸的味道較LIGHT,話就話係CUCUMBER,但係其他配料仲多,例如有蕃茄仔,Olive,洋蔥,生菜等等,口感集合爽,脆,軟於一身,但係SQUID的味道十分淡,建議GRILL一下,或多一點調味.整體是不錯的,食完很輕盈,好似輕左30LB

但由於一早知食完唔飽,就叫了一些手卷
蝦手卷.係吉列STYLE的,內裡有一大隻蝦,少少MAYO,沙律菜等等,飯就同一般壽司店的飯一樣,也有下醋,少少米香加上少少酸,飯米也壓得實.配上雪了一段時間的大蝦(但係仲有點脆),蝦肉爽口,材料簡單得來也不失其風味.但雪左咁耐紫菜係完全稔哂,不過不太影響口感.
軟SHELL蟹卷
另一個係軟SHELL蟹腳手卷,這個比之前更精彩,因為佢隻腳真係好鬼大隻,大到突哂出來哈哈.咬下去有料料的肉汁,外皮帶一點點脆(雪咁耐係咁上下),也會有中度的咸味和有飯包住MAYO的酸甜,沙律菜的爽甜.
整個配合係很好.

總括而言,這是個很好的健康加油站,久不久食個SALAD,飲支果汁也不錯,但對於大食的我來講,要比較高消費先飽.

2013-06-12
外賣自取