2022-08-13 151 瀏覽
今日去咗朋友鰂魚涌公司樓下嘅幸圓 cafe,見佢裝修同食物都好靚,好適合打卡。一坐低就叫咗杯邪惡嘅Belgian chocolate,每啖都有濃濃嘅朱古力味,仲可以撈埋cream飲,上面做裝飾嘅有一塊半溶嘅朱古力,同樣係高質嘅朱古力。我哋叫咗牛油果粒蟹柳蟹子同青瓜絲沙律做前菜,好適合呢種天氣消暑。朋友叫咗蒲燒鰻魚飯定食,有沙律、味噌湯同漬物,非常豐富。我就叫咗黃金蟹肉窩筍忌廉蟹子扁意粉,蛋黃醬又惹味又creamy,每啖意粉都食到濃沃嘅蟹肉味,同時有杏仁粒同蟹子令口感更加獨特,餐廳亦加咗蕃茄乾同蘆筍,帶出清新嘅感覺,令意粉唔會太油膩。有啲肚餓,我哋仲share咗慢煮紅酒油封鴨腿配自家製雜莓汁,油封鴨非常高質,有好似煙鴨胸嘅香濃嘅鴨味,鴨皮就少少脆,好配合甜甜酸酸嘅雜莓汁,配菜仲有薯蓉薯菜,食到飽飽。最後叫咗宇治金時巴菲做甜品,淨係造型已經攞曬分,香濃嘅綠茶味配合蕨餅、雪糕、cream、紅豆同黑糖漿,全部撈埋一齊食或者分開食可以試到唔同層次嘅口感同味道。
Belgian chocolate

牛油果粒蟹柳蟹子同青瓜絲沙律

蒲燒鰻魚飯定食

朋友叫咗蒲燒鰻魚飯定食,有沙律、味噌湯同漬物,非常豐富。
黃金蟹肉窩筍忌廉蟹子扁意粉

慢煮紅酒油封鴨腿配自家製雜莓汁