2023-12-09
因為在鰂魚涌上班 所以好喜歡發掘呢區美食 一直都好想試Honjokko的Omakase😍 這餐廳是隱世現代日本料理 光是裝修就好棒 打卡一流💕 每款日本料理都非常精緻 所以趁着快聖誕節 就約好朋友吃一餐高級晚飯😆 我們點了Fukurokuju Menu 水準真的超高!Edamame : starter係日本枝豆,用適量嘅鹽提味,食落清甜爽口,十分開胃。Ankimo : 呢一道鮟鱇魚肝,口感滑嫩細滑、入口即溶,配上特調醬汁,不愧爲"海中鵝肝"Wagyu Tataki 炙燒和牛片,首先賣相已經非常吸引,和牛肉質軟嫩,牛味香濃Madai Truffle : 呢一道令人非常驚喜,素有魚中之王之稱嘅真鯛,加上世界三大頂級食材之一嘅黑松露,魚肉嘅清甜嫩滑,與松露嘅香氣相得益彰,回味無窮Sashimi Moriawase & Aburri Nigiri: 刺身盛有吞拿魚、拖羅和海膽,非常新鮮!另外火炙壽司係上菜時即席用火槍烤至半熟,油脂嘅香配上刺身嘅鮮,一個字:正 Otoro Maki : 呢道觀賞性十足,上菜時拿開蓋罩,隨著烟霧散開,就見到入面嘅大拖羅海膽魚子壽司,入口一股烟熏味,非常有層次感 C
Edamame :
Ankimo :
Wagyu Tataki
炙燒和牛片,首先賣相已經非常吸引,和牛肉質軟嫩,牛味香濃
Madai Truffle :
Otoro Maki :
Chilean Seabass & Pork Belly:
智利鱸魚,油香魚滑,肉質細膩、結實有咬口,五花腩非常軟嫩多汁,配上醬汁,肉汁更加juicy,兩道主菜都配上酸酸甜甜地配菜解膩,非常貼心
Japanese Puff & Black Sesame crème brûlée :
最後兩款甜品,朱古力泡芙外層酥脆,加上濃濃的朱古力夾心,令朱古力控嘅我非常滿足,另一款係芝麻餅配海鹽雪糕,底層係紅豆黑芝麻布甸,十分特別