2019-02-20 287 瀏覽
成日聽人講鰂魚涌有好多隱世美食小店,熱愛日本食物的朋友便推介了海街丼。我地大約六點放工就即刻去呢間餐廳,好彩六點唔算太多人,唔洗等位就可以直接入去坐低。呢度有幾款魚生丼,於是就揀咗一個餐牌中中等價錢嘅海宝丼(上)嘗試下。海宝丼有好多材料,有紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、蛙魚子、黃瓜,食落口,口感豐富,味道鮮而不腥。店員亦十分貼心,講解如何一丼三食。介紹可先加入芥未豉油進食,品嚐刺身嘅鮮味,然後加入壽司醋果凍啫喱到飯中,少許酸味帶出海鮮嘅鮮甜。最後淨返少少飯時可以加入保溫壺中嘅「魚介出汁」(秘製魚湯),變成茶漬飯。飯粒吸收魚湯嘅精華,再搭配各種刺身,味道變得香濃而不膩,而且亦可以暖下肚。店內環境亦寧靜,座位亦算寬敞,最適合同朋友邊食飯邊細聲傾偈。
海寶丼(上)

店員亦十分貼心,講解如何一丼三食。

海寶丼(上)
  • 海宝丼[上]