2016-12-27 1441 瀏覽
平時返工食飯都冇咩講究, 務求醫飽個胃。但不得不提這間唔經朋友介紹一定唔會知道有咁好味既炭燒雞扒飯存在。多謝老友帶同小妹同兩位同事食好野。這間位於港島區太古坊海灣街,名叫大叻越南 牛肉粉餐廳,我哋覺得超好味的並不是牛肉粉,而是炭燒雞扒飯。四人點了四樣野一齊分享。炭燒豬頸肉飯豬頸肉是炭燒,肉質鮮甜,邊位燒得非常香脆,平日不太好頸位的我也停不了口。炭燒香茅雞扒飯份量十足,性價比其高,雞肉野味香口,配以餐廳特制辣汁,加上特多的蔥油,簡直冇得輸!炭燒香茅豬扒飯豬扒份量一樣其多,肉質鮮甜一點也不乾身,愛豬之人可以嘗試一下。最後不忘試埋扎肉雞絲撈檬,可能之前三味都是濃味作主打,這個雞絲立刻變得非常清淡,奉勸各位如果想叫餐和朋友分享的話,可根據味度濃度和上菜先後次序小心選擇菜式。

四人點了四樣野一齊分享。

炭燒豬頸肉飯
炭燒香茅雞扒飯