2020-01-17
朋友知我鍾意食鰻魚,今日約咗我去銅鑼灣試下這間新開的鰻魚店。位於謝斐道的小店,掛滿日式風格的圖畫,加上木製枱椅,充滿暖暖的和風。餐牌款式不多,美女店員對客人都介紹得很詳細,也非常勤奮,實屬難得👍原條蒲燒鰻魚丼:加了$30轉套餐,多了温泉蛋、鰻魚肝白貝湯、玄米茶同鹹菜。鰻魚肝湯鮮甜,魚肝唔會腥而主角鰻魚好厚身,肉質彈牙,外皮燒得香脆,醬汁唔會太甜,加上鰻魚的油香送飯一流👍👍,飯食到3分1左右店員會奉上昆布湯,可以將飯加入做茶漬茶,加上Wasabi同紫菜芝麻又係另一風味😋二重鰻魚丼:即係蒲燒鰻魚+穴子,穴子即係海鰻,比起我哋常食到嘅河鰻較細條,肉質比較細嫩,醬汁一般唔會似蒲燒的那麼濃,更能嗜到鰻魚的鮮香。總括來說食物有水準,價錢合理,當未能即時到日本時,可到這間止一止鰻魚癮