2018-12-07
請吾到假去日本旅行唔緊要,近日經過佐敦發現新開左一間食正宗omakase的日本料理!鬧市入面竟然尋找一間寧靜的高級日本料理餐廳,燈光昏暗,餐廳分成兩邊,一邊系以卡座形式,一邊就系吧台模式,可近距離望著師傅整刺身/壽司的過程,十分過癮!餐廳特色之一就係剛剛所提及的omakase, 食omakase既好處就係整晚都會抱持住一種期待的心態,迎接著下一道未知的菜式!當然,如果你想自己話事既,餐廳都有提供menu比食客自選菜式!豚肉野菜沙拉對於肉食獸黎講,可能並不喜愛吃沙拉。但係呢個沙拉相信肉食獸的朋友食完都會大推,面頭的豚肉可謂畫龍點睛,烤過的豚肉配合沙拉菜和秘製醬汁,開胃至極,酸酸甜甜的感覺加上薄切烤豚肉,別有一番滋味。漬物盛合積物盛合應該系日本人首選的頭號喜愛前菜之一,有蘿蔔,生蒜頭和准生,配合醬汁,十分醒神啊!月見冷烏冬冷烏冬應該大部分人都十分鍾情,餐廳提供的冷烏冬,烏冬麵質系幼身的稻庭烏冬麵,爽口彈牙,面頭鋪上小小紫菜絲,增加口感。類似沾麵食法,拿著一小撮烏冬沾一口醬汁,完美~。當然唔少得月見啦,通常都代表溫泉玉子汁,今次提供的梗系2.0版本,鵪鶉蛋蛋汁,撈烏冬食,更加出色!活海鰻博多
豚肉野菜沙拉
漬物盛合
月見冷烏冬
活海鰻博多
鰻魚亦系呢間日式料理餐廳的招牌之一,採用新鮮活海鰻製成。呢道菜式都幾考師傅功架,上一層系炭烤過的鰻魚下一層則是炸過的芝麻蝦膠,一次過食到兩種口感,好滿足啊!鰻魚可以食出海鰻的新鮮程度高,鰻魚燒汁香甜,令人食指大動!
坐系吧台的好處就係可以0距離望著師傅整壽司既功架樣!即場望著炮製經過都係第一次,感覺好特別,有種好似置身系築地食壽司的感覺。12件壽司盛合真系好似藝術品,望到已經好想食,包括有北海道海膽,三文魚籽,深海池魚,甜蝦,魷魚,三文魚,和牛,帶子,油甘魚等等!個人比較大愛的系海膽,師傅落足料,份量好夠,完全沒有腥味。三文魚籽,大大粒魚油爆汁,好有口感。和牛更甚,入口即溶,十分建議!
整體來說,呢頓日本omakase真係超滿意啊!環境高級寧靜,享受佳餚好去處!